Ga naar hoofdinhoud

Start bouw fabriek die niet-recyclebaar afval omzet in duurzame brandstof

Foto's: GIDARA Energy

GIDARA Energy heeft de bouw aangekondigd van haar eerste geavanceerde biobrandstoffabriek in de haven van Amsterdam. Advanced Methanol Amsterdam (AMA) zet niet-recyclebaar afval om in geavanceerde methanol. Deze biobrandstof vervangt fossiele brandstoffen, wat jaarlijks een aanzienlijke CO2 reductie oplevert. Hiermee helpt GIDARA Energy de stad Amsterdam, Nederland en de rest van Europa bij de energietransitie en de duurzaamheidsdoelstellingen, zoals gedefinieerd in de RED II.

Wim van der Zande

Het doel van GIDARA Energy is om bij te dragen aan betere, duurzamere brandstoffen binnen een maximaal circulaire waardeketen. De moderne fabriek produceert ongeveer 87,5 KTA (kiloton per jaar) duurzame methanol vanuit niet-recyclebaar afval (zoals bijvoorbeeld niet-recyclebaar huisvuil, B-hout en sloopafval). Dit komt overeen met afval van 290.000 huishoudens, wat anders wordt gestort of verbrand.

De nieuw te bouwen fabriek gebruikt de technisch en commercieel bewezen HTW®-technologie (oorspronkelijk ontwikkeld door RWE en Thyssenkrupp), om niet-recyclebaar afval om te zetten in waardevolle eindproducten, zoals biobrandstof. Deze technologie is in 2019 aangekocht door GIDARA Energy en is wereldwijd al op industriële schaal gebruikt. GIDARA Energy minimaliseert risico’s door gebruik te maken van dezelfde configuratie als in eerdere HTW® fabrieken, die meer dan tien jaar succesvol hebben geproduceerd.

“Omdat we eigenaar zijn van een bewezen technologie, hebben we een bijzondere marktpositie”, zegt Wim van der Zande, CEO GIDARA Energy. “Hiermee elimineren we belangrijke proces- en technologierisico’s. We kiezen bewust voor deze configuratie, vanwege de ervaring met eerdere operationele fabrieken, de lokale beschikbaarheid van grondstoffen en de lokale capaciteit om biobrandstoffen bij te mengen. Onze focus is nu om de AMA-fabriek op te zetten en hetzelfde model te gebruiken voor andere locaties in Nederland, Europa en Noord-Amerika.”

Eén reactie op “Start bouw fabriek die niet-recyclebaar afval omzet in duurzame brandstof

  • Robert Dalmeijer

    Dit klinkt ook zeer interessant vooral voor de eilanden in het Caraïbisch gebied.

Reacties zijn uitgeschakeld.