Algemeen

Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) opende vorige maand een onafhankelijk test- en ontwikkelcentrum in Heerenveen, dat zich richt op circulair hergebruik van plastics. “Door op pilotschaal het sorteer- en wasproces van plastic afval te testen en te onderzoeken, helpen wij verschillende partijen, waaronder verpakkingsproducenten, merkeigenaren en afvalinzamelaars en -recyclers, te innoveren naar honderd procent recyclebare plastics”, verklaart directeur Martine Brandsma.

Een dergelijke compleet gesloten plastickringloop faciliteren is een mooi streven, maar is het ook haalbaar? “De plastickringloop sluiten is in principe mogelijk”, stelt Kim Ragaert, universitair hoofddocent circulaire plastics van de Universiteit Gent. “Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden.” Volgens de hoofddocent speelt onder meer de strijd tussen marketing en recyclebaarheid een belangrijke rol. “Op het moment domineert het aan de man brengen van producten nog vaak over duurzaamheid.”

Ragaert meent daarom dat producenten nog meer moeten werken vanuit het design for recycling-concept. “Neem bijvoorbeeld meerlaagse structuren. Die hebben een hoge functionaliteit, maar zijn zeer uitdagend om te recyclen. Als we het aantal soorten plastics dat we in producten toepassen kunnen reduceren én gekende problemen op het gebied van contaminatie kunnen vermijden, zoals het gebruik van inkten en bepaalde kleuren, zijn we al een grote stap verder.”

Verder lezen? Klik hier.

1 reactie op “Stap voor stap naar volledige plasticrecycling

  1. joop de bie schreef:

    naar mijn idee worden no problemen gemaakt die er eerst niet waren, carbon black is begrijpelijk in de BAN. Wat moet je nu met kunststoffen die zwart ingekleurd zijn? Verbranden? of gewoon uit de markt laten lopen.Als je kijkt hoeveel tonnen plastic er zijn die ingekleurd zijn met carbon black. Wij zijn bv de grootste met uitpakken van CD/DVD en als je kijkt hoeveel zwarte DVD doosjes er nog zijn die moeten nu verbrand worden omdat er door maatregelen die kort door de bocht zijn geen oplossing voor is. Kijk ook eens naar de kledinghangers die er zijn hoeveel zijn er zwart. Zo kan ik nog wel effe doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven