Ga naar hoofdinhoud

Staatssecretaris Heijnen: “Nieuwe afvaldefinitie niet nodig, meer duidelijkheid wel”

Foto: Unsplash

Een andere definitie van afval is niet nodig, duidelijkheid over de afvaldefinitie wel. Dit schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen als antwoord op de Kamervragen die Kamerlid Hagen (D66) eerder dit jaar stelde.

Afvalstoffen staan gedefinieerd in de Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen en vanuit daar zijn ze ook opgenomen in de Wet milieubeheer. In bepaalde gevallen bestaat er volgens Heijnen alleen onduidelijkheid over de toepassing van het begrip ‘afvalstof’. “Een belangrijke reden hiervoor is dat de Europese wetgeving geen expliciete duiding geeft van de kern van de afvaldefinitie”, schrijft de staatssecretaris.

Afval of grondstof

Het is aan de ‘houder’, bijvoorbeeld een recyclingbedrijf, om bewijzen te verzamelen dat een grondstof geen afval is maar een product. Bijvoorbeeld bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. “Om te ondersteunen in deze onderbouwing zijn tal van hulpmiddelen beschikbaar”, zegt Heijnen.  Ze verwijst daarbij onder andere naar de helpdesk van Rijkswaterstaat. Daar is een uitgebreide schriftelijke uitleg over de begrippen ‘afvalstof’, ‘bijproduct’ en ‘einde-afvalstatus’ in de vorm van een leidraad. Deze wordt regelmatig geüpdatet. Maar in de praktijk gaat het daar nog wel eens mis. Er bestaat dan onduidelijkheid over de uitleg en toepassing van het begrip ‘afvalstof’. Dat maakt de onderbouwing lastig. Daarom is er zoveel behoefte aan duidelijkheid.

Aandringen op verduidelijking

In 2023 wil de Europese Commissie de Kaderrichtlijn afvalstoffen herzien. Nederland zal daarin volgens Heijnen ook aandringen op verduidelijking van die afvaldefinitie.

Bron: Antwoord op Kamervragen Hagen D66 over de transitie naar een circulaire economie en afvaldefinitie.