Ga naar hoofdinhoud

Staalproductie verstoord door aardbevingen Turkije

Door de aardbevingen en de gevolgen daarvan is ook de staalproductie verstoord. Foto: Shutterstock

De verwoestingen door de aardbevingen in Turkije hebben ook een grote impact op de staalproductie en handel. Turkije is namelijk ’s werelds grootste importeur van ijzerschroot en de haven van Iskenderun werd door de autoriteiten gesloten. Alle middelen in de regio moesten worden ingezet om het hoofd te bieden aan de ramp waarbij duizenden mensen zijn omgekomen. Naar verluidt is materieel uit de haven, zoals kranen, ingezet voor de grimmige taak om ingestorte gebouwen te doorzoeken en andere infrastructuur te herstellen.

Staalfabrieken in de getroffen gebieden hebben de productie stopgezet omdat de bevoorrading is verstoord en er berichten zijn over het uitvallen van pijpleidingen en andere energie-infrastructuur. Vooralsnog lijkt het er niet op dat er schrootzendingen geannuleerd worden, aangezien de Turkse staalfabrieken en staalterminals geen grote schade lijken te hebben.

Een bron bij een fabriek in Iskenderun vertelde Fastmarkets: “We verkeren in overmacht. Turkije heeft al een vierde alarmfase afgekondigd en in 10 provincies de noodtoestand uitgeroepen die drie maanden zal duren. Ook in andere delen van het land zou de staalhandel zijn vertraagd.

De staalfabrieken van Iskenderun zijn sinds april vorig jaar goed voor ongeveer achtien procent van de totale schrootinvoer in Turkije. Het wordt vooral gebruikt voor de verkoop van gecontaineriseerd staal en niet voor de invoer van schroot. De eigen havens van de fabrieken, waar wel schroot wordt ingevoerd, zouden onbeschadigd zijn.

Bron: Recycling International