Algemeen

Terecht gesloten of niet? Morgen (donderdag) behandelt de rechter het beroep tegen de sluiting van Puijfelik Recycling BV. in Oosterhout. Het terrein van de papierverwerker moest van de gemeente een jaar op slot na een drugsvondst. In dagblad BN De Stam vijf vragen en antwoorden.

Wat werd er gevonden bij Puijfelik Recycling BV?

Een zeecontainer met tientallen kilo’s cocaine is begin 2018 vanuit Ecuador onderweg naar de Antwerpse haven. Daar onderschept de douane de lading maar plaatst een kleine hoeveelheid terug. De politie volgt met afluisterapparatuur de container die uiteindelijk bij Puijfelik Recycling BV terechtkomt. Dat leidt tot diverse arrestaties. Adrie van P., werknemer en vader van één van de eigenaren, wordt later veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. Het bedrijf ontkent met klem enige betrokkenheid bij de cokesmokkel.

Waarom de sluiting voor één jaar?

De burgemeester van Oosterhout volgt de Wet Damocles: panden waar harddrugs worden gevonden, mag hij sluiten. In heel Nederland worden gebouwen of huizen waar de politie verboden middelen treft gesloten. “Een sluiting voor twaalf maanden is noodzakelijk om de aanloop, het gebruik en de bekendheid van het pand als drugspand te doorbreken”, motiveert toenmalig burgemeester Marcel Fränzel. “Hierdoor wordt de verstoring van de openbare orde en het gevaar voor de veiligheid en gezondheid beëindigd.” Sinds juli vorig jaar is het terrein verzegeld. Een bezwaar is door de rechter in een tussentijdse uitspraak afgewezen. Momenteel loopt de beroepszaak tegen de sluiting.

Het pand is nu tien maanden dicht. Heeft een rechtszaak dan nog nut?

De eigenaren, Jaimy en Andries van Puijfelik, stelden eerder dat ze zo snel mogelijk weer open willen. Mochten zij in de beroepszaak gelijk krijgen, dan is een schadeclaim richting de gemeente mogelijk de volgende stap. Daarnaast ervaren ze de sluiting als een straf; onrechtvaardig en buitenproportioneel. Hun advocaat, Wesley Welten, betoogde in BN De Stem dat het Damoclesbeleid hier zijn doel voorbijschiet. “Een burgemeester moet alle belangen in overweging nemen, maar hier is te weinig oog voor de financiële gevolgen. Bovendien kan dit niet zijn om de loop eruit te halen. Er is geen loop. Er zijn geen observaties van foute figuren die hier regelmatig komen.”

Ook het buurpand is vorig jaar gesloten vanwege een drugsvondst. Is er een link?

Beide terreinen waren eigendom van Van Wanrooy Transport. Puijfelik Recycling BV was huurder. De cocaïne die bij de papierverwerker werd aangetroffen kwam vanuit Ecuador. De drugs die bij de buren werden binnengehaald, kwamen uit Colombia. Of er een organisatorisch verband is, is onbekend. Wel wordt de voormalige eigenaar van beide panden, Paul van W., verdacht van het importeren van cocaïne en het verrichten van voorbereidende werkzaamheden.

Hoe gaat het nu met Puijfelik Recycling BV?

Het bedrijf haalt nog papier op en brengt dat naar collega-verwerkingsbedrijven. Alleen is het niet mogelijk om zelf te recyclen, wat tot een flinke inkomstenderving leidt. Op het gesloten terrein ligt 10.000 ton papier. Bij een eventuele heropening moet al dit papier opgeruimd worden. De kosten daarvan zijn een kleine twee miljoen euro, zo is de schatting.

Wordt vervolgd…

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven