Algemeen
Foto: Shutterstock

De pakken voor bijvoorbeeld melk, sap, soepen en vla worden in Nederland nog niet optimaal gerecycled. Volgens onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) werd in 2020 slechts 31 procent van deze pakken gerecycled. Volgens de onderzoekers is dit percentage te verhogen naar ruim 50 procent.

Vervuild

Een reden dat de drankenkartons in mindere mate gerecycled worden, is omdat deze vaak vervuild zijn. Volgens de onderzoekers maakt dat ze minder aantrekkelijk voor verwerkers. at maakt ze dus minder aantrekkelijk voor verwerkers. Een betere sortering van drankenkartons uit het PMD en het zorgen voor schoner materiaal kunnen bijdragen aan het verhogen van het recyclingpercentage van dit materiaal.

Naast pulp ook plastic

Drankenkartons worden nu vooral verwerkt tot pulp, dat weer gebruikt wordt voor het maken van kartonnen dozen. In Duitsland is inmiddels een gespecialiseerd recyclingbedrijf geopend dat het bijproduct van drankenkarton-recycling (PolyAl) opwerkt tot mengplastic en aluminium. Dit product als extra eindproduct naast pulp zou ook een verbetering zijn in de recycling van het verpakkingsmateriaal.

Bron: WUR