Algemeen

Nederland is nog niet zo ver, maar Schotland gaat definitief statiegeld invoeren voor onder meer glas, aluminium en metaal. Per ingeleverd product wordt 20 pence uitgekeerd. Hiermee wil de Schotse regering de hoeveelheid afval terugdringen, maakte ze afgelopen week bekend.

In het plan moeten alle winkels die dranken verkopen, statiegeld teruggeven op verpakkingen van PET-plastic en glas, maar ook op blikken van aluminium of staal. Volgens Zero Waste Schotland gaat het systeem gelden voor verpakkingen tussen 50 milliliter en 3 liter. Negentig procent van alle verkochte verpakkingen moet weer ingeleverd worden; dat komt neer op 1,5 miljard verpakkingen per jaar.

Na inlevering worden de verpakkingen gerecycled en hergebruikt als verpakking. Het systeem moet betaald worden door statiegeld dat niet verzilverd wordt, de verkoop van de materialen die ingeleverd worden en door de producenten, die een bedrag moeten gaan betalen. Het statiegeldsysteem moet volgens Zero Waste Schotland veel CO2 gaan besparen. De organisatie rekent op de eigen website op een besparing van 4 miljoen ton CO2 over de komende 25 jaar; op jaarbasis betekent dat 160.000 ton.

Schotland is het eerste deel van het Verenigd Koninkrijk dat zich committeerde aan een statiegeldsysteem. Het systeem is ambitieus, stelt staatssecretaris Roseanna Cunningham van milieu. “Het geeft de inwoners van Schotland een duidelijke en heldere manier om hun deel bij te dragen aan het milieu”, zegt ze. In Engeland wordt op dit moment een statiegeldregeling uitgewerkt; volgens Britse media wordt de komende tijd duidelijk hoe die eruit komt te zien.

Ook in Nederland worden voorbereidingen getroffen voor een systeem met statiegeld op PET-flesjes. Dit systeem wil staatssecretaris Van Veldhoven invoeren als volgend najaar twee recyclingdoelen niet gehaald worden. Die doelen zijn 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en 90 procent hergebruik van kleine flessen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven