Algemeen

Hoewel Schiphol enige maanden een desolaat gebied was, is er onverminderd hard doorgewerkt aan de verduurzaming van verschillende processen op de luchthaven. Met 67.000 werknemers en doorgaans miljoenen passagiers is het gebied een stad op zich. De afgelopen periode is bij uitstek een moment geweest om de duurzame ambities verder vorm te geven. In 2030 wil Schiphol een zero emissie én zero waste luchthaven zijn.

Nu het vliegverkeer op Schiphol weer op gang komt, kunnen ook reizigers ondervinden hoe de duurzame ambities van Schiphol worden gerealiseerd. En die ambities liegen er niet om: Schiphol wil als luchthaven volledig circulair worden in 2050. Een belangrijke stap in dit proces is het streven naar zero waste. Schiphol bepaalt dit aan de hand van de Ladder van Lansink.

Michelle Samson, adviseur corporate responsibility bij Schiphol, tegenover Jaime Donata van duurzaambedrijfsleven.nl: “Wij werken op allerlei verschillende manieren toe naar een duurzame luchthaven. Bijvoorbeeld door vliegtuigafhandeling te elektrificeren, vlootvernieuwing te stimuleren via de havengelden en te investeren in duurzame vliegtuigbrandstof.”

Op een internationale luchthaven als Schiphol wordt ontzettend veel gebouwd. Daar valt veel winst te behalen, zowel op het gebied van infrastructuur als operationeel. Samson: “Voor alle nieuwbouwprojecten is het verplicht om te werken met een materialenpaspoort. En we laten steeds meer projecten ontwerpen volgens circulair design.”

Ook bij demontage van gebouwen is veel aandacht voor hergebruik van materialen. Samson noemt een voorbeeld: “Vrachtgebouw 18, wat door verbreding van een taxibaan moet wijken, wordt volledig hergebruikt en een paar kilometer verderop weer opgebouwd.”

Daarnaast kijkt Schiphol ook hoe aan ‘de voorkant’ kan worden aangestuurd op duurzaamheid. Samson: “Denk aan plastic: herbruikbare en recyclebare plastic tasjes en flesjes zijn beter dan wegwerpplastic. Een ander voorbeeld is onze horeca. Samen met een van onze grootste cateraars, HMS Host International, hebben wij bijvoorbeeld de Verspillingsfabriek opgezet. Groenten die niet binnen de uiterlijke verkoopnorm vallen, worden gebruikt om soepen en sauzen te maken.”

Voor het managen van restafvalstromen werkt Schiphol samen met grondstoffenbedrijf Suez. Lees hier verder: Schiphol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven