Ga naar hoofdinhoud

Sausemmers niet meer verbrand maar gerecycled

Foto Renewi

Nieuwe verpakkingsemmers zouden uit een deel gerecycled plastic moeten bestaan. Daarom sloeg recycler Renewi de handen ineen met recyclers HSR Groep, De Paauw Sustainable Resources en verpakkingsproducent Dijkstra Plastics voor de grootschalige productie van gerecyclede emmers. Zo wordt het inzamelen, reinigen, shredderen, regranuleren en recyclen van gebruikte emmers door deze partijen opgepakt.

De recycling van de emmers begint bij de voedselproducenten. Zij houden de lege emmers van bijvoorbeeld sauzen of ingrediënten apart. Renewi zamelt de emmers in en vervoert ze naar HSR Groep. Zij verzorgen het wassen en shredderen van de ingezamelde emmers. Het versnipperde materiaal gaat daarna naar De Paauw Sustainable Resources, die het maalgoed granuleert. Van dit granulaat maakt Dijkstra Plastics de nieuwe (gerecyclede) emmers. Deze emmers worden weer toegepast in de verfindustrie of andere non-foodtoepassingen.  

“Dankzij samenwerkingen met partners komen we dichter bij een circulaire economie waarin afval een nieuw leven krijgt als grondstof voor nieuwe producten”, zegt Jan-Pedro Vis, directeur Product Management & Innovatie bij Renewi Nederland. “Als waste-to-productbedrijf zijn we erg trots op deze verwerkingsmethode waarmee we het recyclingpercentage verhogen.”   

Gerecyclede sausemmers

Op dit moment worden de emmers nog niet gebruikt voor de foodindustrie, maar voor Renewi ligt hier wel de ambitie. Zodra de voedselindustrie gebruik kan maken van gerecyclede plastics, zou van de gerecyclede emmers weer een sausemmer gemaakt kunnen worden.