Algemeen
Foto: Bibi Neuray

Donderdag is het nieuwe statiegeldsysteem ingegaan, waarbij ook statiegeld op kleine plastic flessen geldt. Goed nieuws, maar sap- en smoothieflessen worden hiervan nog steeds buitengesloten. innocent drinks neemt verantwoordelijkheid vanuit de overtuiging dat alle plastic flessen gerecycled moeten worden en wil daarom toegang tot dit nieuwe statiegeldsysteem. Daarom start het sappenmerk een PETitie, met als doel om 40.000 handtekeningen te verzamelen, zodat aan de politiek kan worden getoond hoe belangrijk het is om hier verandering in te brengen.

Vóór de aftrap van deze actie werd donderdagochtend op ‘onschuldige’ wijze actie gevoerd in Den Haag. Onder de noemer ‘samen voor statiegeld’, werden smoothies uitgedeeld aan politici op het Binnenhof. Volgens innocent moeten alle plastic flessen kunnen worden gerecycled, zodat hier weer nieuwe flessen van kunnen worden gemaakt. Door sap- en smoothieflessen uit te sluiten, hebben ruim honderd miljoen flessen (een achtste van het marktaandeel aan kleine plastic flesjes, red. ) minder kans om te worden gerecycled. Meer dan 95 procent van de flessen met statiegeld komen namelijk terug in het systeem. Daarnaast bespaart recyclen CO2-uitstoot, omdat er geen flessen van nieuw plastic hoeven te worden gemaakt.

Voor zover bij innocent bekend, is er geen technische reden voor uitsluiting van sap- en smoothieflessen in het Nederlandse statiegeldsysteem. Buurlanden zoals Zweden, Denemarken en binnenkort ook Duitsland laten de flessen inmiddels wel toe en vanaf 2022 wordt in Nederland statiegeld ingevoerd op sappen en smoothies in blik. “Als het in andere landen lukt, waarom zou het dan in Nederland, met onze fantastische recycling mogelijkheden, niet lukken?”, vraagt Jiri Staats, senior brand manager Benelux van innocent, zich af.

“Bij innocent willen we de wereld beter achterlaten dan we haar hebben gevonden. Vanuit onze duurzaamheidsambities zijn we groot voorstander van recyclen. Doordat we nu worden uitgesloten van het statiegeldsysteem, is het voor ons vrijwel onmogelijk om een (zo goed als) volledig circulair systeem te creëren. We willen heel graag een steentje bijdragen aan een circulaire economie en daarom is deze actie zo belangrijk. We hopen dat iedereen ons hierbij wil helpen. Met één muisklik kun je iets heel goeds doen voor ons en de planeet.”.

Om een stap dichter bij de invoering van het statiegeldsysteem voor alle sap- en smoothieflessen te komen, heeft innocent zoveel mogelijk handtekeningen nodig. Daarom streeft het merk ernaar om met deze campagne 40.000 handtekeningen te verzamelen. Het tekenen van de PETitie kan via www.samenvoorstatiegeld.nl.