Algemeen

Nederlandse burgers, bedrijven en instellingen leverden in 2019 meer afgedankte elektrische apparaten en lampen (e-waste) gescheiden in dan in 2018. Dit rapporteert het landelijke inzamelsysteem Wecycle bij de presentatie van zijn jaarcijfers over 2019.

Vorig jaar werd 116,2 miljoen kilo e-waste ingezameld en verantwoord gerecycled, een toename van elf procent. Door hergebruik, recycling en energieterugwinning vindt 95 procent van de apparaten en de daarin verwerkte materialen inmiddels een nuttige toepassing en worden grondstoffen herwonnen.

De groei van inzameling en recycling is te danken aan een toenemend gebruik door consumenten en bedrijven van de service en het uitgebreide netwerk aan inleverpunten die Wecycle met gemeenten, winkels en bedrijven de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Wecycle brengt deze inleverpunten met intensieve mediacampagnes onder de aandacht waarbij ook via een communicatieplatform aandacht wordt gegeven aan andere circulaire keuzes, zoals het repareren en weggeven van apparaten voor een tweede leven.

De helft van de e-waste komt binnen via de milieustraten van een van de 355 gemeenten in Nederland, een kwart via de inzamelbakken in winkels (onder meer supermarkten, bouwmarkten en tuincentra) en het laatste kwart via onder meer kringloopwinkels, installatiebedrijven, technische groothandel en kinderboerderijen.

Onderzoek bevestigt dat iedereen die van zijn e-waste af wil, het inzamelsysteem inmiddels goed gebruikt. Zo’n 84 procent weet de milieustraat in de gemeente te vinden, driekwart kent de inleverbak in de winkel en zes op de tien mensen zeggen trots te zijn als zij e-waste inleveren voor recycling. Wecycle krijgt van de gebruikers een waardering van 7,7.

Gecertificeerde verwerkers en recyclingbedrijven werken voortdurend aan procesverbetering om het resultaat dat op de recycling van de ingezamelde apparaten behaald wordt verder te optimaliseren. Daarbij geven de opgedane kennis en inzichten tijdens de demontage weer aanknopingspunten voor verdere verbeteringen aan de voorzijde van het productieproces.

Er wordt op dit moment door de producenten hard gewerkt aan een nieuw regiemodel voor de invulling van producentenverantwoordelijkheid voor e-waste. Dankzij nieuwe initiatieven en verbeterde processen behoort een verdere toename van de inzameling, ondanks de Corona-crisis, tot de mogelijkheden.

Wecycle heeft het afgelopen jaar ruim 6,8 miljoen elektrische apparaten en 14,6 miljoen lampen ingezameld, gesorteerd en verwerkt. Ruim de helft van het volume bestaat uit groot witgoed (wasmachines, drogers, etc.) en koel-vries apparatuur, goed voor 37,5 respectievelijk 25,7 miljoen kilo.

De verzamelcategorie klein e-waste, van elektrische tandenborstels tot mobiele telefoons, legt nog meer gewicht in de schaal: 40,4 miljoen kilo. Beeldbuizen en platte schermen zijn samen goed voor 11 miljoen kilo en lampen dragen 1,8 miljoen kilo bij. In alle categorieën behalve beeldbuizen is het ingezamelde volume vorig jaar gegroeid.

Bekijk alle cijfers op www.wecycle.nl/2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven