Ga naar hoofdinhoud

Samen inzamelen scheelt helft aan uitstoot in Groningse binnenstad

Foto: Renewi/PreZero

Een initiatief van Renewi en PreZero genaamd Green Collective, moet in de Groningse binnenstad zorgen voor minder uitstoot en minder verkeersdrukte. Green Collective is een initiatief dat afvalinzamelaars verenigt om samen restafval in te zamelen bij bedrijven in binnensteden. Dit gebeurt met gezamenlijke wagens, via gecombineerde inzamelroutes. Het scheelt de helft aan vrachtwagenritten.

Deze duurzame vorm van inzamelen rolden de bedrijven al eerder uit in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Den Haag. Renewi en PreZero verenigen in Groningen de afvalinzamelaars én verzorgen de implementatie, het beheer en de uitvoering van de gezamenlijke afvalinzameling.

30 gemeenten

De Green Collective wil nog verder uitbreiden. In 2023 willen de afvalbedrijven minstens 30 gemeenten helpen met de duurzame inzameling van bedrijfsafval. Dit najaar breidt het initiatief zich uit naar Eindhoven, Alkmaar en Tilburg. Ook de soorten afval willen de bedrijven uit gaan breiden naar bijvoorbeeld de gezamenlijke inzameling van papier en karton en PBD-afval (plastic, blik en drinkpakken) van bedrijven.

Eric Pero, Directeur Operations Nederland bij Renewi: “Wij zijn blij dat we met ons duurzame collectief ook in de binnenstad van Groningen van start kunnen gaan. Met Green Collective laten we zien dat we in steeds meer gemeentes steeds duurzamer kunnen inzamelen. Daarbij voorkomen we onnodige vervoerskilometers en besparen we tonnen aan CO2-uitstoot. Dat resulteert in schonere lucht en minder verkeersdrukte, wat ook de verkeersveiligheid ten goede komt. Kortom, een initiatief waarbij er alleen maar winnaars zijn.” Ook Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van PreZero is blij dat Green Collective in Groningen van start gaat: “Samen kom je verder, dat bewijst dit mooie initiatief. Deze samenwerking zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder zwaar verkeer. Een duurzame stadslogistiek is een belangrijk thema in een duurzame toekomst voor steeds meer Nederlandse gemeenten. We zijn dan ook erg blij dat we hier met Green Collective ook in Groningen invulling aan kunnen geven.”