Algemeen

Renewi en Purified Metal Company gaan hun expertise inzetten om de tot sloopschip verklaarde Russische onderzeeboot ‘Foxtrot’ op duurzame wijze te recyclen. De Foxtrot ligt sinds 2002 in het IJ voor de NDSM-werf in Amsterdam. Het schip is in slechte staat en wordt half december onder bestuursdwang verwijderd.

Via een Europese aanbestedingsprocedure heeft Struijk Sloop- en Grondwerken, samen met Jansen Recycling Group, Purified Metal Company en meerdere gespecialiseerde bedrijven, de opdracht verkregen. Jan Henk Wijma, CEO van Purified Metal Company: “De gemeente Amsterdam heeft vertrouwen in onze milieuvriendelijke technologie. De Foxtrot is een van de eerste grote sloopprojecten waarvan het vervuilde schroot wordt verwerkt in onze fabriek. Deze is naar verwachting in de zomer van 2020 operationeel.”

Het transport van de Foxtrot naar het terrein van Jansen Recycling Group in Vlaardingen, waar de voormalige onderzeeboot wordt gesloopt, gebeurt in nauw overleg met Port of Amsterdam en Rijkswaterstaat. Na de ontmanteling van de Foxtrot, zorgt Renewi voor het veilige transport van het met asbest en chroom 6 vervuilde schroot naar Delfzijl.

Purified Metal Company verwerkt het vervuilde staalschroot tot grondstof voor de staalindustrie in een speciaal daarvoor gebouwde fabriek. Tijdens het verwerkingsproces valt het asbest uiteen in onschadelijke bestanddelen en wordt chroom 6 verwijderd. Het staal wordt verwerkt tot Purified Metal Blocks, die als grondstof dienen voor de staalindustrie.

Gijs Derks, Commercial Director bij Renewi: “Renewi heeft een exclusieve samenwerking met Purified Metal Company voor de inzameling van met asbest vervuild staalschroot, omdat we geloven in de aanpak om ook vervuilde materialen op een duurzame wijze om te zetten in herbruikbare grondstoffen. Dat we dit samen met een aantal andere partners gaan doen met de Foxtrot, is een mooie mijlpaal.”

1 reactie op “Russische onderzeeboot op duurzame manier gerecycled

  1. Marcel van Enckevort schreef:

    Toch vreemd dat Rusland deze zelf niet kan ontmantelen en recycleren?

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven