Algemeen
Dr. Markus Steilemann

PlasticsEurope kondigt een aanzienlijke verhoging aan van geplande investeringen in chemische recycling: van 2,6 miljard euro in 2025 naar 7,2 miljard euro in 2030. Om investeringen in deze sleuteltechnologie en de transitie naar een circulaire economie verder te versnellen, pleit PlasticsEurope voor een geharmoniseerd en krachtig beleid en regelgeving kader.

‘Chemische recycling stelt ons in staat plastic afval te recyclen dat anders wordt verbrand of naar de stortplaats wordt gestuurd, aldus PlasticEurope. ‘Het levert aanzienlijke hoeveelheden gerecycled materiaal met nieuwe plastic eigenschappen. Het is complementair aan mechanische recycling en heeft een enorm potentieel om hoogwaardige banen te creëren en bij te dragen aan een klimaatneutrale en concurrerende circulaire economie in Europa.’

Geschat wordt dat tegen 2050 bijna zestig procent van de wereldwijde kunststofproductie gebaseerd kan zijn op hergebruik en recycling. Leden van PlasticsEurope investeren al miljarden euro’s en werken samen met innovatieve partners in de waardeketen om chemische recycling en andere geavanceerde technologische oplossingen op te voeren. De aangesloten bedrijven zijn van plan om hun investering in chemische recycling te verhogen om in 2025 1,2 Mt en in 2030 3,4 Mt gerecycled plastic te produceren.

Dr. Markus Steilemann, President van PlasticsEurope en CEO van Covestro, zei tijdens het evenement ‘Closing the loop on chemical recycling in Europe’: “Chemische recycling is een gamechanger en een belangrijke bouwsteen van de circulaire economie – niet alleen in Europa. Deze verhoogde investering bevestigt de vastberadenheid van de industrie om het probleem van plastic afval aan te pakken en ondersteunt de klimaat- en duurzaamheidsambities van de EU Green Deal. Dit is echter slechts een startpunt en er zijn nog aanzienlijke investeringen nodig om de waarde van deze technologie volledig te benutten.”

Om te profiteren van het potentieel van chemische recycling hebben we een geharmoniseerd en sterk single market kader nodig, zegt Steilemann. “We moeten de kracht van de interne markt van de EU benutten en de integriteit ervan beschermen. We moeten ook erkennen dat we een gedeeld belang hebben bij het toekomstbestendig maken van onze economie en activa in Europa met innovatieve technologieën zoals chemische recycling.” Met een verwachte bijdrage van 1,2 miljoen ton gerecycleerde kunststoffen, geproduceerd door chemische recycling tegen 2025, speelt PlasticsEurope een leidende rol bij het behalen van de doelstelling van de Circular Plastics Alliance van de Europese Commissie om tegen 2025 10 miljoen ton gerecycleerde kunststoffen in Europese producten te gebruiken.

1 reactie op “Ruim zeven miljard euro voor chemische recycling

  1. Arturo Matte schreef:

    I am interested in obtaining information on chemical recycling technology,
    Which company is operating with this technology ?