Ga naar hoofdinhoud

Roterende magneet Goudsmit reinigt zonder productiestop

Goudsmit Magnetics heeft een roterende Cleanflow magneetscheider op de markt gebracht, die geschikt is voor plaatsing in vrije valleidingen in een continu proces. Reiniging vindt plaats zonder de productstroom te stoppen; een uitdrukkelijke wens van een klant die blikken melkpoeder wilde recyclen in een doorlopend proces. Tijdens de reinigingscyclus blijven de magneten in de productstroom aanwezig. Dit verzekert de gebruiker ervan dat er tijdens de reiniging geen ijzer in het product terugvalt. De unit is toepasbaar in onder meer de recyclingindustrie. Bijvoorbeeld voor het metaalvrij maken van kunststof of rubberkorrels.

De magneetstaven in de Cleanflow magneetscheider filteren metaaldeeltjes en paramagnetische deeltjes vanaf 30 µm uit poeders en granulaire producten. De scheider is geschikt voor een hoge capaciteit productstromen (tot ca 60 m3/uur) en onderscheidt zich door de zeer hoge magnetische fluxdichtheid van meer dan 9.000 gauss op het contactoppervlak van de staven. Het nadeel van vettig (melk)poeder is dat dit product niet goed doorstroomt; de reden waarom de magneetstaven roteren in de productstroom. Dit zorgt ervoor dat de staven schoon blijven en de metaalvervuiling optimaal in contact komt met de magneten. Het resultaat is niet alleen een hoge separatiegraad, maar ook een hoge capaciteit van de metaalscheiding.

Reiniging
Bij veel magneetscheiders dienen de magneten tijdens een reinigingscyclus uit het huis gehaald te worden om de gevangen metaaldeeltjes mee naar buiten te verhuizen. Maar uit ervaring weet Goudsmit dat bij deze methode het gevaar bestaat dat er metaal terugvalt in de productstroom en dat onderbreking van de productie nodig is om de scheider te kunnen reinigen. Daarom heeft het bedrijf dit nieuwe systeem zo geconstrueerd dat de magneten tijdens de reiniging in de productstroom aanwezig blijven. Alleen de -met metaal vervuilde- hulzen, die om de magneetstaven zitten, bewegen samen met de metaaldeeltjes naar buiten en worden vervangen door een schone buis. Op deze manier is het mogelijk de magneet te reinigen zonder de productie te stoppen.