Algemeen

Is er voor afvalinzamelaars nog een toekomst als de Nederlandse economie in 2050 helemaal circulair is? Ja, is het stellige antwoord van Rob Schram, directeur van de reinigingsdienst Midden-Nederland (RMN). “We zamelen dan alleen geen afval in, maar grondstoffen die mensen en bedrijven naar mini-milieustraten in de buurt brengen.”

Zelf draagt Schram daar nu al actief zijn steentje aan bij. Op de website Care4Circulair zegt hij: “Ik scheid al mijn afval. De container met restafval staat hooguit één keer per drie maanden aan de weg en zit dan niet eens helemaal vol.”

In 2050 bestaat RMN nog steeds
Mini-milieustraten, waar bedrijven en inwoners grondstoffen inleveren voor hergebruik. Zo ziet Schram Nederland Circulair in 2050. “En ook dan hebben we nog steeds bestaansrecht”, is zijn stellige mening. “We zamelen dan alleen geen afval in, maar grondstoffen bij de mini-milieustraten die we ook beheren.”

Hij trekt de vergelijking met de containerparken die er nu zijn voor het inzamelen van glas, papier en karton, textiel en PMD – plastic, metaal en drankkartons. “Dit systeem heeft zich in de praktijk al bewezen. Daarom zie ik ook niet gebeuren dat producenten in de toekomst zelf grondstoffen gaan inzamelen. Logistiek zou dit een te grote en complexe operatie worden.”

Volgens hem is dat wel een optie voor afgedankte elektrische apparaten. “Ik kan me voorstellen dat de producent die een nieuwe koelkast of wasmachine levert, ook de oude weer meeneemt. Die ontwikkeling zie je nu al. Die inspanning willen producenten wel leveren als ‘afval’ nog waarde heeft. Dat is een substantieel verschil met onze huidige – recycling – economie. In een circulaire economie heeft alles waarde. Het product wordt in feite al ontworpen voor hergebruik en niet om af te danken.”…

De rest van het interview met Rob Schram is te lezen op de site Care4Circulair van Modulo Milieustraten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven