Ga naar hoofdinhoud

RetourMatras investeert in matrasrecycling Groot-Brittannië

foto: RetourMatras

De Nederlandse matrasrecycler RetourMatras, investeert in het Britse The Furniture Recycling Group (TRF Group). Met deze investering wordt de recyclingcapaciteit van matrassen in Groot-Brittannië verdrievoudigd. De capaciteit gaat namelijk naar 1,5 miljoen matrassen per jaar. Afgedankte matrassen worden hierdoor verwerkt tot herbruikbare secundaire grondstoffen.

Afgedankte matrassen in Groot-Brittannië zijn in de laatste vijf jaar sterk toegenomen volgens de matrasrecycler. Met de investering kan TFR Group groeien, het herwinnen van materialen verder verbeteren en aanzienlijke besparingen op CO2-emissies realiseren.

The Furniture Recycling Group heeft zijn omzet en personeelsbestand de afgelopen vier jaar verdubbeld en sinds 2012 meer dan 3,5 miljoen matrassen gerecycled, waardoor 30.000 ton materiaal is teruggekomen in de economie. Het bedrijf refurbished ook matrassen. Dit voorkomt dat waardevolle matrassen als afval eindigen. Deze matrassen zijn bijvoorbeeld showmodellen zijn geweest of matrassen voor enkele dagen testslapen. Deze matrassen zijn schoon en worden meestal voorzien van een nieuwe buitenhoes.

“Wij zijn heel enthousiast over de samenwerking met TFR Group nu het bedrijf zijn volgende groeifase ingaat”, zegt Chico Van Hemert, Managing Director van RetourMatras. “TFR Group is een mooi voorbeeld van ondernemerschap in de circulaire economie. Door samen te werken met spelers in de hele waardeketen, denk ik echt dat we meer matrassen kunnen recyclen. Verder kunnen we matrassen verwerken tot waardevolle grondstoffen door gebruik te maken van de beste praktijkervaringen  en unieke processen van zowel TFR Group als RetourMatras.”

Naast uitbreiding van de recyclingcapaciteit in Groot-Brittannië willen de partijen graag samenwerken om de recycling van matrassen efficiënter te maken door het transport, de ontmanteling en de herwinbaarheid van materialen te optimaliseren en zo uiteindelijk te werken aan een volledig circulaire waardeketen voor matrassen.