Ga naar hoofdinhoud

Rethink Awards weerspiegelen innovatiekracht rubber- en kunststofindustrie

Een van de winnaars in de categorie Recycling: winnaars in categorie Recycling: K-Vision Kozijnen | Profine Nederland met ReFrame.

De Rethink Awards hebben zeven winnaars opgeleverd die een belangrijke bijdrage leveren aan het slimmer inzetten en reduceren van kunststof en rubber. Met 42 inzendingen was er dit jaar veel animo voor deelname aan deze voor de industrie belangrijke verkiezing. Op 23 juni zijn de Awards fysiek uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst voor vertegenwoordigers van de twaalf genomineerde bedrijven.

De Rethink Awards zijn een initiatief van brancheverenigingen Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) en PlasticsEurope Nederland. Zij bieden hiermee duurzame en innovatieve producten en initiatieven uit de rubber- en kunststofbranche een podium. De Rethink Awards worden jaarlijks toegekend aan plastic- en rubberproducten die het beste voldoen aan de eisen van duurzaamheid.

De jury herkent in de inzendingen enkele belangrijke trends, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke waarde van producten en het oplossen van knelpunten. De focus van bedrijven is duidelijk gericht op de inzet van recyclaat of biobased grondstoffen en het herontwerpen van producten, zodat ze beter recyclebaar zijn. Daarnaast kwamen er dit jaar ook nieuwe technologieën aan bod die een andere vorm van recycling mogelijk maken.

De inzendingen zijn getoetst op basis van vijf criteria: Renew (grondstoffen), Reduce (productie en product), Redesign (ontwerp en gebruik), Reuse (hergebruik product) en Recycle (inzameling en recycling). De taak van de onafhankelijke jury, vertegenwoordigers van belangrijke stakeholders van de rubber- en kunststofindustrie, was dan ook niet makkelijk. De uitgereikte Awards passen perfect bij het Rethink thema. Ze zijn namelijk gemaakt van drools: uitloopmateriaal van de grondstofproductie. Kunstenares Jessica den Hartog heeft dit materiaal hergebruikt om zeven bijzondere awards te creëren.

De Winnaars

Er zijn in totaal zeven winnaars, waarvan zes gekozen door de jury en één door het publiek. Zo’n 1500 mensen hebben online hun stem uitgebracht voor deze Publieksprijs. De winnaars in categorie Recycling zijn: K-Vision Kozijnen | Profine Nederland met ReFrame en Transparante voedselverpakkingen van Ocean-RPET en MDS-RPET van Hordijk Verpakkingen. Retray van M-Plastics en RENOLIT Alkorplan Smart van RENOLIT Belgium hebben gewonnen in de categorie Fabrikanten. En Circulen Renew; Renewable-based Polymers van LyondellBasell en TRUCIRCLE™; Gecertificeerde circulaire polymeren o.b.v. chemische recycling van SABIC Europe B.V. gingen met de prijzen in de categorie Producenten naar huis. De Publieksprijs is gewonnen door Braskem Netherlands, met hun inzending I’m green™ EVA. Zij kregen maar liefst 29 procent van de stemmen.

Bekijk hier de inzendingen van de winnaars.