Algemeen

Renewi gaat in Nederland zakelijk PMD apart inzamelen en recyclen tot nieuwe grondstoffen. De exclusieve samenwerking voor Nederland met kunststofverwerker Hubert Eing, resulteert in een verwacht recyclingpercentage van tot wel negentig procent.

Thuis is een flink deel van Nederland al gewend om plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD) als aparte afvalstroom in te zamelen. Zakelijk PMD was in Nederland echter lange tijd een lastige stroom om te verwerken en belandt daardoor meestal bij het restafval.

Renewi gaat nu het zakelijke PMD als aparte afvalstroom inzamelen. Daarvoor zijn de logistieke dienstverlening en inzamelmiddelen aangepast. De rolcontainers hebben een oranje deksel en inzamelzakken zijn deels oranje. Zo is net als thuis duidelijk dat er PMD in mag en is er geen verschil tussen bedrijfsmatige en huishoudelijke afvalscheiding.

Het zakelijk PMD wordt door Renewi geleverd aan de Duitse kunststofverwerker Hubert Eing. In een zeer moderne installatie vlak over de grens wordt het PMD gesorteerd, gewassen en grotendeels op locatie verwerkt tot grondstof. Met name de oplossing voor het plastic van laagwaardige kwaliteit is opmerkelijk.

Door de samenwerking wordt ook dit materiaal omgezet tot grondstof voor de kunststofindustrie (agglomeraat). Tot op heden werd dit verbrand. Van het hoogwaardige materiaal wordt kunststof regranulaat gemaakt voor de maakindustrie. Bijzonder is dat door deze combinatie van verwerkingmethodes voor het zakelijk PMD een recyclingpercentage van tachtig tot negentig procent gehaald kan worden. Een flinke stap vooruit.

“We zijn trots op deze oplossing voor zakelijk PMD en de samenwerking met Hubert Eing”, vertelt Gijs Derks, commercial director van Renewi in Nederland. “Het sluit perfect aan op onze visie van een circulaire wereld waarin afval niet bestaat. Het biedt onze klanten een oplossing hun restafval te reduceren en zo de kostenstijging door de afvalstoffenbelasting te beperken.”

Het mooiste is volgens Derks dat Renewi hierdoor bijdraagt aan minder afval, een slimmer gebruik van schaarse grondstoffen en een reductie van CO2-uitstoot. “Samen leveren we zo een extra bijdrage aan een schonere en circulaire wereld.”

FOTO: Michael Sudhaus van Hubert Eing (l) Gijs Derks van Renewi.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven