Ga naar hoofdinhoud

Renewi neemt bouw- en sloopafval recycler Paro over

De Classificeerinstallatie van Paro, in de paarse huiskleur van het bedrijf. Foto: Paro

Afval- en recyclingbedrijf Paro (GMP Exploitatie) in Amsterdam is overgenomen door Renewi. Paro is naar eigen zeggen specialist in het verwerken van bouw- en sloopafval. De ondernemingswaarde van Paro op het moment van overname is 67 miljoen euro. De overeenkomst voor de overname van Paro is enkel nog afhankelijk van goedkeuring door mededingingsautoriteiten en de werknemers vertegenwoordigers.

Met de overname komt Renewi in het bezit van de verwerkingsfaciliteit het Amsterdamse havengebied. Het bedrijf heeft daar twee geavanceerde sorteerlijnen voor de verwerking van gemengd bouw- en sloopafval, en grof huishoudelijk afval. Het terrein heeft een oppervlak van 130.000 vierkante meter.

Eerste grote overname

Otto de Bont, Chief Executive Renewi: “We zijn verheugd om onze eerste grote overname aan te kondigen sinds de oprichting van Renewi in 2017. De transactie versterkt onze positie in de productie van secundaire materialen en is volledig in lijn met onze strategie om secundaire materialen van hogere kwaliteit te produceren.”

Toegevoegde waarde

Voor Gerard Putman, eigenaar en algemeen directeur van Paro, is Renewi de perfecte partij is voor de overname van het bedrijf. “Onze missie is altijd geweest om bij te dragen aan een schone, veilige en prettige leefomgeving, het adviseren van klanten op het gebied van planning en circulariteit, en het verzorgen van verwerking en recycling van afval tot secundaire grondstoffen. Onze gecombineerde bedrijven gaan een sterkere propositie met toegevoegde waarde leveren aan onze klanten. Ik ben er trots op dat ik dit bedrijf van start tot exit heb mogen leiden.”

Verhogen recyclingpercentage

Een nieuwe installatie in het bedrijf is er voor het classificeren en wassen van mineralen. Hiermee kan het bedrijf afvalstromen als spoorballast, betonpuin, mengpuin, zand/grind-mengsels en grond reinigen verwerken tot gecertificeerde grondstoffen. Dit geeft een recyclingpercentage van ongeveer 78 procent. Dit helpt Renewi met het behalen van de doelstelling in 2025 een recyclingpercentage van 75 procent voor de hele groep te realiseren.

De classificeerinstallatie is sinds begin dit jaar in gebruik en bestaat onder andere uit een classificeertoren met meerdere separatoren, opstromers en ontwateringszeven. Daarnaast is de installatie voorzien van meerdere zeven, een zwaardwasser en een kegelbreker. Het eigen proceswater wordt gezuiverd en volledig hergebruikt. De aandrijving en aansturing is volledig elektrisch met volledige groene stroom. 

Bron: Renewi en Paro

Lees ook: