Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe sorteerlijn Renewi Gent draait op stroom mega windturbine

Mark Thys, Sofie Bracke, Alexander de Croo, Mathias de Clercq en Theirry Saegeman bij de opening van de nieuwe lijn in Gent. Foto: Renewi

Recycler Renewi heeft in Gent haar nieuwste sorteerlijn officieel geopend. De totale investering van de nieuwe lijn wordt geschat op 20 miljoen euro. De nieuwe productielocatie wordt van stroom voorzien door de hoogste windturbine op het Belgische vasteland, die in samenwerking met Engie werd geplaatst.

De nieuwe sorteerlijn heeft een capaciteit van 125.000 ton per jaar. Volgens Renewi haalt de nieuwe lijn 38% extra grondstoffen uit bedrijfsrestafval. Er wordt daarmee tot 60,000 kg aan verschillende soorten recyclaten gewonnen opnieuw als secundaire grondstof in de economie worden ingezet. “We zijn een waste-to-product bedrijf: dit betekent dat we ons niet alleen richten op de inzameling en sortering van afvalstromen. Integendeel, onze strategie is de recyclage van de ingezamelde afvalstromen tot hoogwaardige grondstoffen”, vertelt Mark Thys, Managing Director Renewi België. “We zijn dan ook bereid de nodige investeringen te doen in de modernste technologie, zoals zeefmachines, windshifters en magneten, gestuurd in combinatie met herkenningscamera’s met infraroodtechnologie (NIR) en kunstmatige intelligentie die het hele sorteer- en reproductieproces optimaliseren. Het zal dan ook duidelijk zijn dat wij, met deze investeringen, de Vlaamse ambitie om dé recyclagehub van Europa te worden ondersteunen en een totale ontzorging van alle type afvalstromen voor onze klanten bieden.”

De opening werd verricht in aanwezigheid van Premier Alexander De Croo en Burgemeester van Gent, Mathias De Clercq.Premier Alexander De Croo vind het goed om te zien dat overal België gekozen wordt voor groene groei. “Dat een bedrijf als Renewi circulaire economie koppelt aan hernieuwbare energie is daarbij dubbel gewonnen.”

Naast de nieuwe sorteerlijn, werd ook de nieuwe hoogste windturbine (242 m) op het Belgische vasteland geopend. Deze voorziet de Renewi locatie in Gent van stroom. Dat al deze ontwikkelingen in Gent plaatsvinden, juicht Burgemeester Mathias De Clercq enkel toe: “Gent is een voortrekker op vlak van circulaire economie. We zijn als pioniers kleinschalig begonnen maar ondertussen is onze cluster uitgegroeid tot een netwerk van baanbrekende cleantech spelers. Allemaal met één doel: van lineaire naar circulaire economie om zo onze CO2-uitstoot te doen dalen en onze stad tegen 2050 klimaatneutraal te maken.”

Naast Gent investeert Renewi in nieuwe sorteerlijnen op andere locaties in België. In Puurs bijvoorbeeld, heeft Renewi onlangs het startschot gegeven voor een soortgelijke recyclingfabriek.

Foto’s: Renewi

De nieuwe sorteerlijn