Algemeen

Renewi gaat matrassen recycleren in België

Renewi wil in België drie fabrieken bouwen voor de recyclage van matrassen. “In Nederland zijn we bij drie matrasrecyclagefabrieken betrokken. De vierde start binnenkort op. We kijken nu naar België om daar hetzelfde te doen.” Dit zei Otto De Bont, CEO van Renewi, vorige week in de marge van de jaarcijfers.

Enkele jaren geleden begon Renewi in Nederland een pilotproject met IKEA om matrassen te recycleren. Twee jaar geleden nam Renewi een aandeel in het bedrijf RetourMatras, dat de technologie is huis had, en werd een jointventurebedrijf opgezet met drie. Die joint venture heeft nu een recyclagecapaciteit van één miljoen matrassen. De Bont: “We hebben de capaciteit om twee derden van alle afgedankte matrassen te recycleren.”

Waar de Belgische fabrieken moeten komen en wanneer Renewi wil beginnen, is nog niet beslist. De Bont: “We bekijken verschillende locaties. In Nederland is het succesvol, omdat de belastingen op verbranding hoog zijn. In België is verbranden goedkoper en is ook de belasting lager. We verwachten dat België binnenkort de richting van Nederland uitgaat, maar op regelgevend vlak moet nog wel een en ander gebeuren. Nu wordt het gros van de matrassen in België nog verbrand.”

De Bont schat dat in België jaarlijks 1 tot 1,2 miljoen matrassen worden afgedankt. “De capaciteit van een fabriek schommelt rond 300.000 matrassen. We hebben er dus mogelijk drie nodig. Met matrassen moet je geen kilometers zeulen. Het noorden van België kunnen we via onze vierde fabriek in Etten-Leur doen.”

De Bont schat de investering op zeven à tien miljoen euro per fabriek. “Het hangt ervan af of je het polyurethaan van de matrassen chemisch afbreekt of niet. Nu wordt het gerecycleerd tot materiaal dat je onder meer onder je parket gebruikt. Maar eigenlijk is het de bedoeling met het recycleerde materiaal nieuwe matrassen te maken. Dat testen we nu in Nederland.”