Autofabrikant Renault presenteerde een conceptauto die bijna helemaal te recyclen is. Daarnaast wordt de auto voor bijna driekwart gemaakt van gerecyclede materialen. Zo is het gebruikte aluminium 100 procent gerecycled en werd de vloer gemaakt van kunststoffen uit voedsel- en industrieel afval.
De conceptauto zoals gepresenteerd is een elektrische hybride op waterstof. Aan de buitenkant van de auto zijn het staal, aluminium, glas en kunststoffen allemaal recyclebaar aan het einde van de levenscyclus van de auto. Binnenin de auto zijn het schuimrubber, het textiel en de stoelnaden gemaakt van 100 procent gerecycled en recyclebaar plastic. Doordat bij de productie geen pigment is toegevoegd zijn ook deze volgens Renault makkelijker te recyclen.
Vloer van plastic flessen
De vloer van Renault’s concept car bestaat uit helemaal uit gerecyclede kunststoffen. Deze komen uit de voedsel- en industrieel afval. Denk daarbij aan plastic flessen of plastic leidingen.
Metalen
Het staal van de onderdelen van de voertuigstructuur bestaat voor 95 procent uit gerecycled staal. Voor de carrosserie is dit 30 procent. Het reststaal dat vrijkomt bij het persen van de onderdelen wordt verzameld en gaat terug naar de afdelingen voor de productie van nieuwe onderdelen. Zo gaat in de productie zo min mogelijk staal verloren. De aluminium onderdelen van de auto maakt Renault met 100 procent gerecyclede materialen. Deze vind je bijvoorbeeld terug in de batterijbehuizing, stoelen, velgen en sierelementen van de auto. Ook de deuren en motorkap zijn gemaakt van gerecyclede aluminiumplaat.
Koolstofvezels van Airbus
De koolstofvezels voor bijvoorbeeld carrosseriedelen zijn afkomstig uit de luchtvaartsector. Hiervoor heeft Renault een partnerschap met Airbus. De waterstoftank is gemaakt van koolstofvezels uit afval van de papierindustrie.
Accu krijgt tweede leven
Ook de accu van de Scenic Vision krijgt na gebruik een tweede leven volgens de autofabrikant. Wanneer de batterij niet meer voldoet aan de eisen om de auto van stroom te voorzien, kan deze nog gebruikt worden als stationaire energieopslag in bijvoorbeeld woonhuizen, kantoren of boten.
Of de auto in deze vorm ook voor de consument geproduceerd gaat worden is nog niet bekend.



Lees ook: