Ga naar hoofdinhoud

Remondis en H&M Group zetten in op innovatie textiel inzameling en -recycling

Foto: Shutterstock

Recycler Remondis en H&M Group (waaronder modeketen H&M valt) richten een op zichzelf staande joint venture op om gebruikte en ongewenste kleding en textiel in te zamelen, te sorteren en te verkopen. Dit doen ze onder de naam Looper Textile Co. Met dit bedrijf willen ze ook verder innoveren op gebied sortering en recycling.

Het bedrijf is van plan om te innoveren op het gebied van textielinzameling en -sortering, bijvoorbeeld door nieuwe inzamelingsschema’s te testen en geautomatiseerde sorteertechnologieën te implementeren, zoals nabij-infrarood sorteren, maar ook door het ontwikkelen van een assortiment van partners op het gebied van hergebruik en recycling. 

De nieuwe joint venture is de helft in eigendom van H&M Group en de andere helft van Remondis. “We zijn verheugd om de lancering van Looper Textile Co aan te kondigen. Gebruikte en ongewenste kledingstukken moeten eerst worden ingezameld en gesorteerd in verschillende stromen, bijvoorbeeld op soort materiaal of kledingstuk, om te kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Vandaag de dag wordt minder dan 40% van de gebruikte kleding in de EU ingezameld. Bijgevolg gaat 60% van het post-consumer textiel rechtstreeks naar de prullenbak. Door infrastructuur en oplossingen voor inzameling en sortering te bouwen, hopen we een stap dichter bij het mogelijk maken van circulariteit te komen, waardoor de CO²-impact wordt geminimaliseerd en de hulpbronnenefficiëntie wordt verbeterd”, zo zegt Emily Bolon , CEO van Looper Textile Co.

Looper COO Marc Schubert en CEO Emily Bolon. Foto: Looper Textile Co.

Lees ook: