Ga naar hoofdinhoud

Reko neemt nieuwe reinigingsinstallatie in gebruik

Foto: Reko BV

Na een periode van testdraaien neemt de Rotterdamse recycler Reko zijn nieuwe thermische reinigingsinstallatie in gebruik. Met deze installatie worden asfalt en dakleer verwerkt tot nieuwe grondstoffen, elektriciteit en warmte.

De thermische reinigingsinstallatie kan jaarlijks 1,2 miljoen ton teerhoudend asfalt verwerken en dit volledig omzetten in nieuw zand en grind. Dit kan weer gebruikt worden voor nieuw asfalt of beton.

Proces

Bij het thermisch reinigingsproces worden minerale afvalstoffen verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen voor de asfaltindustrie, betonindustrie en de grond-, weg-, en waterbouw. In dit proces worden milieugevaarlijke stoffen volledig vernietigd, door het verhitten tot temperaturen van 1000 graden celcus. De vrijkomende warmte wordt omgezet in stoom en elektriciteit. Dit zou genoeg zijn om ongeveer 70.000 huishoudens van stroom te voorzien.

De bouw van de installatie kostte zo’n 125 miljoen euro, waarvan ABN AMRO een aanzienlijk deel financierde. Zij zien hierin namelijk een belangrijke stap in de circulaire economie.