Ga naar hoofdinhoud

Regenwater Alliantie doet laatste oproep: regenwater is geen afvalstof

Voor de laatste keer doet de Regenwater Alliantie een oproep aan beleidsmakers en bestuurders om een zogenaamde regenwaterverkenner te bekostigen. Deze moet samen met relevante stakeholders de randvoorwaarden creëren om regenwater weer te zien als grondstof en niet als afvalstof. Een jaar geleden deed de toen vers opgerichte Regenwater Alliantie een eerste oproep. Nu volgt de laatste, in de hoop de financiering voor de verkenner rond te krijgen.

Jaarlijks valt er ongeveer 35 miljard kuub regenwater in Nederland. Een groot deel daarvan wordt naar zee gepompt, zegt de Regenwater Alliantie. De drinkwaterproductie in Nederland ligt op ongeveer 1.2 miljard kuub. De alliantie vindt het daarbij opmerkelijk dat er tijdens de droogte van afgelopen zomer watertekorten begonnen te ontstaan. Er valt immers meer dan voldoende water in een jaar. De Regenwater Alliantie pleit daarom voor een nationale verkenner, die de juiste randvoorwaarden creëert om regenwater maximaal in te zetten als grondstof.

De doelstelling van de Regenwater Alliantie was om binnen vijf jaar een markt te creëeren waarin regenwater weer formeel als waardevolle, circulaire grondstof wordt gezien en breed wordt toegepast als waterbron. Sinds februari 2022 heeft de alliantie overheden en maatschappelijke organisaties uitgenodigd voor een inhoudelijk gesprek over de doelstellingen en om financiering van een nationale verkenner mogelijk te maken. Er kwam media-aandacht, een watertekort in de zomer van dat jaar dat de noodzaak nogmaals benadrukte en een heleboel positieve reacties. Het gewenste effect van beleidsmakers en bestuurders die nu het voortouw zouden nemen bleef uit. Alleen vanuit het programma Rotterdams Weerwoord werd een toezegging gedaan voor cofinanciering. Met de laatste oproep hoopt de alliantie dus alsnog de nodige financiering binnen te halen.