Ga naar hoofdinhoud

Verbeterde recycling kan rol spelen in 70 procent reductie microplastics

Foto: Shutterstock

Het is mogelijk om de hoeveelheid microplastics met 70 procent te reduceren. Dit blijk uit onderzoek van de TNO (De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek). Deze microscopisch kleine tot enkele millimeters grote microplastics zijn vooral afkomstig van plastic verpakkingen, landbouwfolie en autobanden.

Verpakkingsplastics zijn in kilo’s veruit de grootste bron van plastic die in omloop wordt gebracht en daarmee ook een forse bron van microplastics. Daarnaast zijn autobanden en plastic uit de landbouw een grote bron van vervuiling. Ook textiel levert naar verhouding met wat er op de markt wordt gebracht een grote bijdrage aan vervuiling door microplastics. Deze microplastics komen niet alleen in het water, maar ook op het land terecht. Dat ze zo ook in de voedselketen komen was al enige tijd duidelijk, maar eerder dit jaar werd bekend dat ze ook zijn gevonden in het menselijk lichaam.

Reductie

TNO heeft een aantal strategieën bedacht waarmee het mogelijk is microplastics in 2050 te reduceren met 70 procent. Ook als de hoeveelheid plastics die in omloop worden gebracht toeneemt. De strategieën zijn vooral gebaseerd op een uitbreiding van statiegeld, concretisering
en uitrol van de zogenaamde R-strategieën (Refuse, Rethink, Reduce), het stimuleren van opruimen van zwerfafval, het versnellen van materiaalinnovaties en onderzoek naar verbeterde recyclingtechnologie. Ook het aanpakken van het beleid en het verbeteren van businessmodellen kunnen bijdragen aan de reductie van microplastics. Het onderzoek maakt ook vooral duidelijk dat iedereen een steentje bij moet dragen om de reductie tot stand te laten komen. De overheid zou volgens de onderzoekers hierin een coördinerende rol moeten spelen.

2 reacties op “Verbeterde recycling kan rol spelen in 70 procent reductie microplastics

Reacties zijn uitgeschakeld.