Het is mogelijk om de hoeveelheid microplastics met 70 procent te reduceren. Dit blijk uit onderzoek van de TNO (De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek). Deze microscopisch kleine tot enkele millimeters grote microplastics zijn vooral afkomstig van plastic verpakkingen, landbouwfolie en autobanden.
Verpakkingsplastics zijn in kilo’s veruit de grootste bron van plastic die in omloop wordt gebracht en daarmee ook een forse bron van microplastics. Daarnaast zijn autobanden en plastic uit de landbouw een grote bron van vervuiling. Ook textiel levert naar verhouding met wat er op de markt wordt gebracht een grote bijdrage aan vervuiling door microplastics. Deze microplastics komen niet alleen in het water, maar ook op het land terecht. Dat ze zo ook in de voedselketen komen was al enige tijd duidelijk, maar eerder dit jaar werd bekend dat ze ook zijn gevonden in het menselijk lichaam.
Reductie
TNO heeft een aantal strategieën bedacht waarmee het mogelijk is microplastics in 2050 te reduceren met 70 procent. Ook als de hoeveelheid plastics die in omloop worden gebracht toeneemt. De strategieën zijn vooral gebaseerd op een uitbreiding van statiegeld, concretisering
en uitrol van de zogenaamde R-strategieën (Refuse, Rethink, Reduce), het stimuleren van opruimen van zwerfafval, het versnellen van materiaalinnovaties en onderzoek naar verbeterde recyclingtechnologie. Ook het aanpakken van het beleid en het verbeteren van businessmodellen kunnen bijdragen aan de reductie van microplastics. Het onderzoek maakt ook vooral duidelijk dat iedereen een steentje bij moet dragen om de reductie tot stand te laten komen. De overheid zou volgens de onderzoekers hierin een coördinerende rol moeten spelen.
Wij maken ons druk om micro ( terecht ) maar zolang we niets doen aan het MEGA
dan heeft dat geen enkele zin ? Zolang er nog volle vuilniswagens op elke minuut van de dag ergens in de Nijl, Ganges,Indus en ga zo maar door worden geleegd is het vechten tegen de bierkaai of water dragen naar de zee en verkloten we onze wereld .
Meer uitgebreide informatie valt te vinden in het 27 pagina’s tellendeTNO-rapport dat hier te downloaden valt :
https://www.tno.nl/nl/newsroom/2022/11/autobanden-landbouwplastic-verpakkingen/
( “Download de paper (pdf)” , vrijwel bovenaan )
Wat betreft het dumpen van afval in armere landen, doet Nederland ernstig mee :
https://www.plasticsoupfoundation.org/2022/09/nederland-blijkt-spil-in-wereldwijde-export-van-plasticafval-2/
Wie niet-zakelijk wat wil doen aan de plasticvervuiling, kan behalve door zware elektrische auto’s links te laten liggen, geen nieuwe synthetische kleding te kopen of plastic in de natuur op te rapen, ook terecht bij PlasticFischer, een onderneming welke relatief zeer efficient alle soorten plastic uit rivieren vist en keurig verwerkt zodat het niet opnieuw in het milieu terecht komt.
https://plasticfischer.com/take-action