Algemeen

Twee Vlaamse overheidsinstellingen, Havenbedrijf Antwerpen (Haven van Antwerpen) en Flanders Investment & Trade, weigerden tot voor kort informatie vrij te geven over de kunststoffabriek die INEOS van plan is te bouwen in Antwerpen. Milieuorganisatie Recycling Netwerk dringt echter aan op meer transparantie over het project, dat naar schatting drie miljard euro kost.

De Vlaamse Beroepsinstantie openbaarheid bestuur heeft inmiddels geoordeeld dat de haven van Antwerpen en Flanders Investment & Trade (FIT) meer informatie moeten verstrekken over de toekomstige fabriek, tenzij ze kunnen aantonen dat er een wettelijke vrijstelling. Eerder vroeg Recycling Netwerk Benelux al om kopieën van alle informatie over de ontwikkeling van de nieuwe kunststoffabriek in de haven van Antwerpen.

De milieuorganisatie wil inzicht krijgen in de milieu- en klimaatproblemen die de nieuwe fabriek kan veroorzaken. Het wil ook weten welke fiscale en andere beloftes de Vlaamse overheid heeft gedaan om INEOS te overtuigen om in Antwerpen te investeren. Flanders Investment & Trade en de haven van Antwerpen weigeren tot nu toe.

De Vlaamse overheidsinstantie FIT voerde aan dat ‘de (petrochemische) sector onder druk staat, onder meer vanuit het oogpunt van duurzaamheid (…) en daarom pleit FIT voor terughoudendheid bij verzoeken om transparantie betreffende dit INEOS-bestand’. “Van een overheidsinstantie in de 21e eeuw, in een volledige klimaatcrisis, verwachten we precies de tegenovergestelde houding”, aldus Recycling Netwerk.

Gezien de beslissing van de Transparantie Watchdog blijft Recycling Netwerk de havenautoriteit en FIT vragen om alle informatie over de procedure vrij te geven. “De gigantische plastic fabriek van INEOS in Antwerpen heeft waarschijnlijk een enorme impact op het milieu en het klimaat. Deze beslissingen moeten deel uitmaken van een maatschappelijk en politiek debat. We verwachten van deze Vlaamse overheidsinstanties dat ze volledig transparant zijn over het besluitvormingsproces dat heeft geleid tot de intentieverklaring met INEOS.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven