Algemeen

De drankkartonnen verpakkingen van waterproducenten Earth Water en Bar le Duc bevatten zoveel plastic dat er statiegeld op moet, vindt Recycling Netwerk Benelux. Ze hebben een advocaat in de arm genomen, die een handhavingsverzoek heeft gestuurd aan demissionair staatssecretaris Van Weyenberg. Dit meldt het tv-programma Kassa.

Volgens de wet moet een drankkarton minimaal zeventig procent karton bevatten. Zowel Earth Water als Bar le Duc hebben zoveel plastic in de verpakking van hun water zitten, dat ze die wettelijke grens niet halen, bleek eerder uit een reportage van Kassa. Deze week heeft Unilever aan de redactie laten weten dat ze stoppen met de verkoop van ‘B-Better Water’ in drankkarton. Het merk werd begin dit jaar, vlak voor de invoering van statiegeld, op de markt gebracht. Unilever beweerde in de reclamecampagne dat ze het water juist in een drankkarton hadden gedaan, omdat het beter zou zijn voor de planeet.

“Dat is greenwashing”, aldus Robbert van Duin van Recycling Netwerk Benelux. Hij bestudeerde voor Kassa de levenscyclusanalyse (LCA) van het drankkarton. Op veel aspecten scoort de verpakking slechter in vergelijking met een petfles, is de conclusie. Daarnaast bevat ook deze verpakking veel plastic en haalt daardoor de wettelijke grens van zeventig procent karton niet.

Eerder was het de Jumbo die aankondigde te stoppen met de verkoop van water in de kartonnen verpakkingen, omdat het toch niet zo duurzaam was. Sinds september had Kassa ook bij Unilever vragen neergelegd over de duurzaamheid van de verpakking. Toch zegt het bedrijf nu dat dit niets te maken heeft met het besluit om te stoppen met ‘B-Better Water’. Het is een ‘bedrijfsbeslissing’. “Elk jaar kiezen we waar we in investeren, op dit moment is dat niet B-Better, maar diverse andere merken binnen Unilever”, aldus een woordvoerder.