Algemeen

Bork Sloopwerken en Wecycle hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Bork laat voortaan alle lampen en armaturen die vrijkomen bij haar sloop- en renovatiewerkzaamheden afvoeren door Wecycle. De renovatie van het gemeentehuis in Balk is het eerste project. Hierbij komen in totaal zo’n 1.500 lampen en 750 armaturen vrij. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Bork Sloopwerken ziet een belangrijke rol voor sloopbedrijven in de circulaire economie. Bedrijfsleider Bert Makkinga: “Los van het feit dat volgens het bouwbesluit lampen en armaturen apart moeten worden gehouden, vinden wij het vanuit duurzaamheid onze plicht bij te dragen aan de juiste wijze van hergebruik van grondstoffen. Onze samenwerking hiervoor met Wecycle is makkelijk en het wordt snel geregeld. Bijkomend voordeel is dat wij per project inzichtelijk krijgen wat er is afgevoerd en hoeveel dit is geweest. Het zou mooi zijn als veel collega-bedrijven ons volgen.”

Op projectlocaties waar in korte tijd veel lampen en armaturen vrijkomen, zorgt Wecycle voor de inzamelmiddelen die passen bij de aard en omvang van het project. Ook de afvoer en recycling van de materialen is kosteloos. Wecycle werkt uitsluitend samen met WeeeLabex-gecertificeerde verwerkers en laat energiezuinige lampen voor meer dan 90 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen, armaturen voor meer dan 80 procent.

Door optimale recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van C02 vermeden. Wecycle werkt in opdracht van de Stichting LightRec Nederland voor de inzameling en recycling van lampen en armaturen. Via het landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met haar inzamel-, sorteer- en recyclepartners draagt Wecycle dagelijks bij aan de circulaire economie.

Dit doet zij voor 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen, in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed. In 2017 heeft Wecycle 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled, met een nuttige toepassing van 97 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 345 miljoen kilo.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven