Algemeen
Foto: Shutterstock

In Almere start de eerste dag van een tweedaagse staking van de Stadsreiniging, ofwel de huisvuilwagens, leging van ondergrondse containers en recycling. De staking volgt na een gestrande CAO onderhandeling van gemeenteambtenaren. Na Almere volgen acties in meerdere steden zoals Tilburg, Rotterdam en Amsterdam

De medewerkers van de stadsreiniging Almere trappen de landelijke stakingen af. Zij leggen hun werk twee dagen neer. Andere steden volgen later met acties van medewerkers van de buitendienst, vuilniswagens, handhaving en de kantoren. “We gaan in Almere van start met een tweedaagse staking bij de Stadsreiniging”, zegt FNV Overheid bestuurder Gijsbert Boggia. “Daarnaast ook al het onderhoud aan spullen; de monteurs van de werkplaats leggen ook het werk neer. Woensdag 25 januari volgt de tweede stakingsdag.”

Loonsverhoging en prijscompensatie

De gemeente ambtenaren proberen met de acties onder meer een loonsverhoging van 12 procent voor 2023 af te dwingen, evenals een Automatische Prijscompensatie (APC). De gemeenten boden in het laatste aanbod een loonsverhoging van vijf procent per 1 februari 2023.