De techniek voor het recyclen van luiers bestaat al jaren. Toch verdwijnen bijna alle luiers nog in de verbrandingsovens. Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat liet onderzoek uitvoeren naar het beter sluiten van de keten van luiers en incontinentiemateriaal.
Bijna alle luiers in Nederland belanden in de verbrandingsovens. Gebruikte luiers zijn in Nederland goed voor zo’n 200 miljoen kilo afval. Daarvan wordt 92,5 procent verbrand, terwijl de techniek om luiers te recyclen er is. Een oplossing die kan bijdragen aan het beter sluiten van de keten is het gescheiden inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal voor recycling. De kosten daarvoor zouden bij de producenten neergelegd worden, volgens het principe van productverantwoordelijkheid. Dit houdt in dat het creëren van afval zo veel mogelijk vermeden moet worden.
De kosten zijn echter niet het enige obstakel. Ook als de wens om meer luiers te recyclen er is en de kosten voor het gescheiden aanbieden zijn gedekt, dan is er nog een gebrek aan capaciteit voor de recycling van het materiaal.
Grondstoffen
Uit luiers zijn verschillende grondstoffen te halen. Niet alleen plastics zijn uit luiers te halen zodat die gerecycled kunnen worden, ook het organisch materiaal is te gebruiken. Deze kan vergist worden voor energie.