Algemeen

RecyBEM bestaat vijftien jaar. Op 1 april 2004 is het Besluit beheer autobanden in werking getreden om een milieuverantwoorde en verwerking van gebruikte banden te realiseren. Daartoe is RecyBEM opgericht en inmiddels is men 120 miljoen banden verder.

Het Besluit beheer autobanden is gebaseerd op de Wet Milieubeheer en RecyBEM is de uitvoeringsorganisatie van dit Besluit. Vijftien jaar organiseert de organisatie in Nederland inmiddels de inzameling en recycling van gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt. Voor iedere nieuwe of gebruikte autoband die voor de eerste keer op de Nederlandse markt wordt gebracht, zamelt RecyBEM een oude band in die vervolgens op een milieuverantwoorde manier wordt verwerkt.

RecyBEM is een initiatief van de bandenleveranciers die de organisatie in 2004 oprichtten om invulling te geven aan de verantwoordelijkheden uit het Besluit. “Met een marktdekking van zo goed als honderd procent is de uitvoering door RecyBEM een succes”, vindt bestuurder Kees van Oostenrijk van Band&Milieu en een van de oprichters van de uitvoeringsorganisatie.

“We danken de goede gang van zaken aan de discipline in de bandenbranche en aan de goede samenwerking tussen de concurrenten Apollo Vredestein, Continental, Goodyear, Pirelli en Michelin. Zij zochten voor de uitvoering van het Besluit niet alleen samenwerking met elkaar maar ook met de distributeurs Van den Ban en Inter-Sprint.”

In het mei-nummer van Recycling Magazine Benelux een uitgebreid artikel over RecyBEM.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven