Algemeen

Verlieslatende contracten, peperdure externe adviseurs en een geflopte miljoeneninvestering. Puinruimer Koos de Vink schetst in gesprek met Het Financieele Dagblad een onthutsend beeld van de Amsterdamse afvalverwerker AEB. De Vink is inmiddels vertrokken bij AEB. Hij wil de afvalverbrander kopen, maar betwijfelt of de gemeente de vorig jaar opgestarte verkoop wel wil doorzetten.

De Vink werkte van augustus 2019 tot februari 2020 bij Afval Energiebedrijf (AEB). In deze periode constateerde hij naar eigen zeggen verschillende wantoestanden. Volgens De Vink ontbrak het de AEB-directie jarenlang aan zakelijk instinct in een uiterst competitieve markt. Dat leidde tot missers die de afvalcentrale op de rand van de afgrond hebben gebracht.

Zo stuitte De Vink als interim-bestuurder op verlieslatende contracten met belangrijke opdrachtgevers, waaronder de gemeente Amsterdam en drinkwaterbedrijf Waternet. Alleen al door die slechte contracten draait AEB een jaarlijks verlies van 12,1 miljoen euro op lopende activiteiten, stelt De Vink. Het bestuur van het bedrijf liet zich ondertussen ondersteunen door 120 externe adviseurs. De duurste kostte 50.000 euro per maand.

De grootste zakelijke miskleun betrof volgens De Vink de aanschaf van een nascheidingsinstallatie in 2017. Dat apparaat functioneerde niet, waardoor AEB gemaakte afspraken met klanten niet kon nakomen. Om achterstallig afval weg te werken, liet de directie vervolgens de ovens op volle toeren draaien. Dit ging ten koste van preventief onderhoud.

Mede hierdoor zag de directie zich twee jaar later genoodzaakt om vier van de zes verbrandingsovens te sluiten, stelt De Vink. Dit besluit bracht AEB op het randje van een faillissement. AEB laat in reactie weten dat De Vink beweringen doet die hij ‘niet uit de eerste hand heeft’. ‘We blijven ons inspannen — samen met onze partners en de gemeente — , zodat we duurzame afvalverwerking kunnen blijven garanderen.’

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam verwijst naar een brief van het college uit begin juni. Daarin staat dat het verkooptraject van AEB vanwege Corona is vertraagd, maar niet is afgeblazen. ‘De banken zijn terughoudend met financieren en daarmee is het voor potentiële kopers lastig om een aankoop van AEB te financieren. Potentiële kopers zijn tevens bezig met hun eigen operaties vanwege het Corona-virus en hebben naar verwachting minder interesse in het doen van overnames.’

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven