Algemeen

Door het stikstofbesluit moet de provincie Brabant van de Bossche rechtbank opnieuw bekijken of een recycle-installatie van Jansen BV uit Son aan alle eisen voldoet. Het bedrijf wil oud asfalt omzetten in bruikbare grondstoffen.

De installatie heeft een lange voorgeschiedenis, zo is te lezen in het Eindhovens Dagblad. Meer dan tien jaar geleden vroeg het bedrijf een vergunning aan om een herverwerkingsfabriek op het Sonse terrein te zetten. Die bleek niet goed te functioneren, een tweede evenmin, zodat Jansen inmiddels aan een derde fabriek werkt. Die moet oud asfalt terugbrengen naar onder meer zand en grind, waarmee cement kan worden gemaakt.

Het bedrijf vroeg en kreeg in 2014 een vergunning voor die nieuwe fabriek. Maar vorig jaar kwamen vele vergunningen onder druk te staan door de stikstof-uitspraak. Ook bij deze vergunning zou de provincie niet genoeg naar de gevolgen voor de natuur hebben gekeken. Het moet daarom een herstelbesluit nemen, waarbij onder meer moet worden gekeken of de afgelopen vijf jaar omstandigheden zijn veranderd.

Het bedrijf kwam veel in het nieuws, omdat het vanaf 2007 al asfalt inzamelde om te verwerken in de fabriek. Dit is inmiddels een berg geworden die volgens een andere uitspraak, van het gerechtshof, te hoog blijkt. Het OM had de bv’s en de directeur aangeklaagd wegens opzettelijk misbruik van de vergunningen, maar boze opzet werd uiteindelijk doorgestreept. De papieren tijger van de overheid bleek de grootste boosdoener.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven