Ga naar hoofdinhoud

Politiek aan zet om circulaire economie inhoud te geven

Circulaire economie en duurzaamheid zijn sexy kreten, maar de politiek is nu aan zet om dit ook echt inhoud te geven. De recente stemming in de Europese Unie die het exporteren van afvalstoffen naar buiten de EU soms onmogelijk maakt, maar ook andere wet- en regelgeving zit recyclers vaak in de weg in plaats van dat ze een echt circulaire economie stimuleren. Het is tijd dat de politiek hier inhoud aan gaat geven. Dit zeggen de voorzitters van de Nederlandse Metaal-, Papier-, Textiel- en Kunstoffederaties tijdens de laatste RMB Live! – Overleven in tijden van crisis.

Tijdens RMB Live schoven Gerard Nijssen (voorzitter Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie), Ben Kras (Voorzitter Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie), Willeke ketting (voorzitter Metaal Recycling Federatie) en Ercan Özturk (voorzitter Vereniging Herwinning Textiel) aan om in gesprek te gaan over de obstakels waar recyclers tegenaan lopen. Terugkerend thema hierin is de geldende wet- en regelgeving. Zowel in Nederland als binnen Europa. Meest recente voorbeeld hiervan is de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). “Voor ons betekent deze verordening dat we helemaal geen plastic meer buiten Europa mogen leveren. En dat is gemiddeld genomen 50 procent van de stroming”, zegt Ben Kras. “We willen meer en duurzamere recycling in Europa ontwikkelen, maar je moet niet vergeten export buiten Europa een belangrijke is. De productie van kunststoffen vindt daar ook voor een groot deel plaats, dus daar is behoefte aan”.

Ook voor de metaalrecyclers heeft de EVOA grote impact, bevestigt Willeke Ketting. “Op afvalstoffen zoals ze bij ons gekwalificeerd zijn, daar geldt het verbod op. Delf je het als grondstof, dan mag het de hele wereld over. Dat geeft een ongelijk speelveld. Onze gerecyclede stromen zijn van goede kwaliteit en kunnen concurreren met virgin. Sterker nog, het is veel beter! Maar het heeft het label afvalstof. Daar moeten we echt vanaf”.

Gezamenlijk optrekken

Met het idee ‘samen staan we sterker’, trekken de brancheorganisaties samen op in het Nationaal Recycling Forum. Ze willen vanuit dit platform ook vooral een oproep doen aan de politiek, waarin iedereen een rol heeft om ook echt te komen tot een circulaire economie. Maak circulair ontwerpen de standaard en stimuleer de vraag naar secundaire grondstoffen, dan kunnen van hoogwaardige recyclingstromen ook nieuwe grondstoffen worden gemaakt. Gerard Nijssen vult hierin aan: “Je moet niet alleen aan de voorkant zorgen voor meer inzamelen, je moet ook stimuleren dat er meer wordt gedaan met gerecycled materiaal. Goede regelgeving moet zorgen dat dit materiaal ook ingezet kan worden en waar nodig de verplichting om dit in te zetten opschroeven.

Het hele gesprek is terug te zien bij RMB Live! – Overleven in tijden van crisis.

Eén reactie op “Politiek aan zet om circulaire economie inhoud te geven

  • Wij C2A bouwen in een fabriek al circulair en duurzaam flex Tiny Houses, van afval plastic, afval textiel, afval hout (restanten van bouwplaatsen) door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. En dat doen we niet uit winstbejag maar vanuit maatschappelijk belang. Helaas laat de politiek het afweten om ze te plaatsen. Hoezo circulariteit, duurzaamheid en werkgelegenheid hoog op de agenda?

Reacties zijn uitgeschakeld.