Ga naar hoofdinhoud

Plastics recycling-expert waarschuwt voor chemische golf

Henk Alssema, directeur van Vita Plastics en voorzitter van de plasticsdivisie bij het Bureau of International Recycling (BIR), waarschuwt voor de snelle opmars van chemische recycling van kunststoffen.

In zijn eerste column in Recycling Magazine Benelux beaamt Alssema dat chemische recycling weliswaar een plek heeft in de verwerking van kunststof afval, maar wat hem betreft nooit de voorkeur heeft boven mechanische recycling.

“Deze recyclingroute wint snel aan populariteit en de chemische industrie is enthousiast over het potentieel”, schrijft Alssema. “Maar is chemische recycling een positieve ontwikkeling? Persoonlijk geloof ik dat het een waardevolle aanvulling kan zijn op mechanische recycling, maar laten we niet de fout maken chemische recycling te verkiezen boven mechanische recycling. Het doet afbreuk aan het groene bewustzijn en betekent een zwaardere belasting voor het milieu.”

Volgens Alssema schieten wereldwijd fabrieken voor chemische kunststofverwerking als paddestoelen uit de grond. Als voorbeeld noemt hij ExxonMobil, BASF en Sabic, bedrijven die miljoenen investeren in nieuwe technologie en extra capaciteit. In Frankrijk heeft Eastman Chemical liefst één miljard dollar (880 miljoen euro) gepompt in de bouw van ’s werelds grootste chemische recyclingfabriek.

Lees de hele column van Henk Alssema in het nieuwe, gerestylde Recycling Magazine Benelux.