Algemeen

Frisdrankproducent Vrumona, Diergaarde Blijdorp en plasticrecycler Morssinkhof Rymoplast lanceren samen een inzamelmethode voor plastic flesjes in de Rotterdamse dierentuin. Door aparte inzameling kunnen de flesjes gebruikt worden als grondstof voor nieuwe petflessen.

Bezoekers van Diergaarde Blijdorp kunnen vanaf nu hun flesjes inleveren in een flessenautomaat, vergelijkbaar met de emballageautomaten die in supermarkten staan voor inzameling van grotere petflessen. Op de flessenautomaat is een video te zien waarop bezoekers direct zien hoe het recycleproces in zijn werk gaat. Zo worden ze bewust gemaakt van het feit dat pet een grondstof is voor nieuwe producten.

Het goede gedrag wordt beloond en de er kan gekozen worden tussen een actie met Sourcy-blauw op het park of een donatie aan een zeeschildpaddenproject op St. Eustatius. Ter ere van het project heeft Vrumona een zeeschildpad van Diergaarde Blijdorp geadopteerd. De petflesjes, waarvan er jaarlijks tienduizenden worden verkocht aan bezoekers van Diergaarde Blijdorp, belanden doorgaans in het restafval.

Matthijs Veerman, Business Development Manager van Morssinkhof Rymoplast: “We zien de afgelopen periode veel initiatieven waarbij kleine PET-flesjes worden ingezameld ten behoeve van recycling, maar het lukt zelden om een stroom honderd procent zuivere petflessen aan te leveren. Dit is noodzakelijk om een petrecyclaat te produceren waar vervolgens nieuwe voedselveilige petflessen van kunnen worden gemaakt. Vaak is het pet vervuild met andere kunststofsoorten en reststoffen en is bovendien niet meer traceerbaar wat de herkomst van de flessen is.”

Het concept volgens Veerman bijzonder, omdat er specifieke aandacht is om de petflesjes gescheiden van andere kunststoffen en afvalstromen in te zamelen. “Hierdoor is hoogwaardige recycling mogelijk. Door dit initiatief kunnen we van ingezamelde flessen een nieuwe grondstof maken, geschikt voor nieuwe frisdrankflesjes.”

Op de foto: Erik van Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp en Saskia Hamers, National Accountmanager Ouf of Home van Vrumona, nemen de nieuwe machine als eerste in gebruik.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven