Algemeen

Nederland gaat de hoeveelheid wegwerpplastic aanpakken, om de plastic soep in zee te verminderen. Per 3 juli volgend jaar worden daarvoor verschillende maatregelen van kracht, zoals een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten, het recyclen van meer plastic producten en betere informatie over herbruikbare alternatieven voor plastic.

De maatregelen maken deel uit van de richtlijn die Europese milieuministers en het Europees parlement overeen zijn gekomen. Alle EU-lidstaten, dus ook Nederland, moeten deze richtlijn opnemen in hun wetgeving. Staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) spreekt van ‘een mooie volgende stap tegen de plastic soep’. Recycling en hergebruik van grondstoffen zijn volgens haar de toekomst, ook om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Wattenstaafjes, plastic bestek, flesjes, bekers en chipszakken zijn enkele van de meest gevonden producten op stranden. De EU hoopt dat met de richtlijn te verminderen, omdat de grote hoeveelheid wegwerpplastic in zee nog elk jaar toeneemt en schadelijk is voor het milieu. Zeedieren sterven door het eten van de plastic resten en ook komen deeltjes in de voedselketen terecht.

Dit zijn de maatregelen:

  • Vanaf 2021 moeten lidstaten zorgen voor minder gebruik van plastic on-the-go verpakkingen, zoals drinkbekers en voedselcontainers.
  • Vanaf 2021 komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten, zoals plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes.
  • Doppen en deksels moeten vanaf 2024 vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Zo worden ze automatisch ingeleverd voor recycling.
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. In 2030 moet dit minstens 30% zijn
  • Er komt een voorschrift op hygiëneproducten, tabaksproducten en drinkbekers. Hierop staat bij welk afval dit hoort. Ook staat er informatie op over de kunststoffen in het product en welke gevolgen dit heeft voor het milieu.
  • Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal van hun producten. Producenten moeten zorgen voor de inzameling, het vervoer en de verwerking van die plastic producten en voor bewustwording van de consument.
  • In 2025 moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld. In 2029 moet dit minimaal 90% zijn.
  • De overheid gaat consumenten informatie geven over herbruikbare alternatieven voor deze plastic producten, over mogelijkheden voor goed afvalbeheer en de gevolgen van plastic afval voor het milieu.

Duitsland heeft al bekend gemaakt plastic wattenstaafjes, rietjes, bestek, borden, ballonstokjes en voedselbakjes te verbieden. Volgens de Duitse minister van Milieu is dat nodig om de ‘weggooi-cultuur’ aan te pakken. In Nederland werden in 2016 gratis plastic tasjes al verboden, daarna daalde het aantal plastic tassen in zwerfafval drastisch.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven