Algemeen

‘Plastic weer bij het restafval’

Reimerswaal is de eerste gemeente in Zeeland die volmondig ‘ja’ zegt tegen de proef om mee te doen aan nascheiding van restafval. Dit heeft de gemeenteraad unaniem besloten. Of ook inwoners van Borsele en Noord-Beveland vanaf 1 april 2020 kunnen inwoners melkpakken en  plastic verpakkingen dus gewoon weer in de restcontainer kunnen gooien, wordt de komende weken duidelijk.

In Reimerswaal zag alleen de SGP zag aanvankelijk niets in deelname aan de proef om tot 2023 in een fabriek van de Rotterdamse afvalverwerker AVR de herbruikbare plasticsoorten uit het restafval te filteren. Raadslid Rien Sinke denkt dat dit systeem de burgers niet stimuleert om de afvalberg te verminderen. Hij kwam met een voorstel om, net als in buurgemeente Kapelle, diftar in te voeren. Daarbij worden inwoners financieel beloond als ze minder vaak de restcontainer laten legen.

Volgens SGP-wethouder Jaap Sinke kan de gemeente met een goede voorlichtingscampagne wel degelijk resultaten boeken. Hij put hoop uit een nascheidingsproef in Almere. “Daar is het restafval teruggebracht van 180 kilo naar 50 kilo, terwijl het gft-afval gestegen is van 80 naar 175 kilo.” In Reimerswaal wordt jaarlijks nog ruim 200 kilo restafval per persoon geproduceerd. Doel is om dit terug te brengen naar 100 kilo. Wethouder Sinke: “Grootste probleem is dat ons restafval nog steeds voor dertig procent uit etensresten bestaat.” Om inwoners te stimuleren deze resten in de gft-bak te gooien, deelt Reimerswaal in 2020 keukenbakjes uit aan alle huishoudens.

Het CDA probeerde nog te voorkomen dat in 2020 alle containers worden vervangen door nieuwe, gechipte afvalbakken. Wethouder Sinke ontraadde dit amendement ‘ten zeerste’. Volgens hem worden nu al jaarlijks 500 versleten bakken vervangen en dreigt er een ratjetoe van verschillende afvalbakken te ontstaan. Ook wil hij op deze manier afrekenen met de naar schatting honderden illegale rolcontainers. Net als de SGP, kreeg ook het CDA geen enkele steun voor haar wijzigingsvoorstel. Beide fracties trokken daarom hun amendementen in, waarna het voorstel raadsbreed werd aangenomen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven