Ga naar hoofdinhoud

Plastic-etend enzym maakt korte metten met PET-verpakkingen

Het nieuwe enzym kan helpen om stortplaatsen op te ruimen. Foto: shutterstock

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om een enzym te maken dat PET afbreekt binnen enkele uren tot dagen. Met behulp van kunstmatige intelligentie is een verbeterd enzym gemaakt dat plastic eet bij lage temperaturen. En dat is nieuw.

Het plastic etende enzym kreeg de naam FAST-PETase (functioneel, actief, stabiel en tolerant PETase) en kan zelfs binnen 24 uur polyethyleentereftalaat (PET) afbreken. Dat afbreekproces doet er in de natuur eeuwen over. Het nieuwe enzym was in staat om het plastic binnen enkele uren tot dagen in kleinere delen af te breken en deze vervolgens weer chemisch samen te voegen. Het resultaat is een opnieuw bruikbare grondstof. Wat dit enzym nog meer bijzonder maakt, is dat het werkt bij lagere temperaturen. Dat is anders dan bij eerdere onderzoeken naar het gebruik van enzymen om plastic af te breken, waarbij hogere temperaturen nodig waren. Dat maakte de toepassing op stortplaatsen lastig.

Opschalen

Nu de onderzoekers hebben aangetoond dat het enzym werkt, willen ze de productie opschalen. Daarna kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld stortplaatsen op te ruimen of om met plastic vervuilde terreinen aan te pakken.

Lees ook: