Ga naar hoofdinhoud

Piepschuimrecycler PolyStyrene Loop failliet

Een luchtfoto van de PolystyreneLoop recyclingfabriek in Terneuzen

Vorig jaar startte PolyStyrene Loop een nieuwe proeffabriek voor het maken van een hoogwaardig granulaat uit gerecycled piepschuim. Er waren zelfs plannen voor een tweede, grotere fabriek. Maar op 8 maart dit jaar is het bedrijf failliet verklaard.

Stijgende energieprijzen en de nasleep van de coronapandemie hebben grote impact gehad op de liquiditeit van het bedrijf, zo staat in de berichtgeving omtrent het faillissement. Daardoor zou het bedrijf uiteindelijk niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Het opnieuw bekijken en inrichten van de financiën mocht niet meer baten. Tegen de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) zegt curator Benne van Leeuwen dat ook de aanvoer van oud isolatieschuim niet voldoende was.

Behoefte blijft

Dat PolyStyrene Loop failliet is verklaard betekend volgens de oprichters niet dat er geen behoefte is aan het recyclingproces. Ze hopen dan ook dat er een doorstart gemaakt kan worden. De stap om op te schalen van proeffabriek naar een gesmeerd productieproces kost meer tijd en geld, maar is zeker kansrijk. Zegt ook de curator tegen PZC.

PS-Loop

Lein Tange heeft samen met zijn compagnon Jan Noordegraaf de demofabriek PolyStyreneLoop opgezet. We spraken Tange in 2021 over het bedrijf: “Wij bieden een technologie op basis van het zogeheten CreaSolv®-proces, een op oplosmiddel gebaseerde zuivering die de scheiding van polystyreen van de laatste veertig jaar gebruikte HBCDvlamvertrager en de daaropvolgende terugwinning van broom mogelijk maakt. Het broom wordt vervolgens hergebruikt om nieuwe polymere vlamvertragers te produceren, die worden toegepast in isolatieproducten die worden gemaakt van het recyclaat Loop-PS”.