Ga naar hoofdinhoud

Petitie vraagt Tweede Kamer om maatregelen voor verlaging vervuiling gft-afval

Tweede Kamervoorzitter Agnes Mulder

Acht organisaties op het gebied van afvalverwerking, recycling en milieu bieden dinsdagmiddag 13 oktober de Vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat een petitie aan waarin zij de Tweede Kamer oproepen om maatregelen te nemen tegen de vervuiling van de afvalstroom gft.

De vervuiling was in het jaar 2000 nog maar één procent en nu ligt dat rond de 5 procent. Als deze trend doorzet, dreigt de recycling van gft-afval te moeten stoppen en komen de Nederlandse recyclingdoelstellingen in gevaar. Vanwege de strengere coronamaatregelen kan de petitie niet in de Tweede Kamer zelf aangeboden worden, maar gebeurt dit digitaal.

Boris van der Ham (voorzitter Vereniging Afvalbedrijven) en Vincent Kok (operationeel directeur Indaver Nederland) overhandigen de petitie met de titel ‘Terug naar schoner gft-afval voor nog schonere compost’ aan voorzitter Agnes Mulder. Dit gebeurt op een bijzondere manier: de inhoud van de petitie wordt niet voorgelezen, maar is verfilmd en wordt dus in beeld vertoond.

De overhandiging is om 13.15 uur live te volgen via https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/tilanuskamer De petitie is ondertekend door de Vereniging Afvalbedrijven, de BVOR, Recycling Netwerk, Natuur & Milieu, MVO Nederland, BRBS Recycling, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Centre for Soil Ecology.

Later meer…