Algemeen

Frisdrankfabrikant PepsiCo wil over zes jaar de hoeveelheid virgin plastic in de verpakkingen met 35 procent terugbrengen. Hiermee moet jaarlijks 2,5 miljoen ton plastic bespaard worden. Voor de verpakkingen van een aantal merken moet meer gerecycled plastic gebruikt gaan worden.

Naast de vermindering van de hoeveelheid plastic, wordt het merk Sodastream verder uitgebreid. Sodastream maakt het voor consumenten mogelijk om zelf kraanwater te veranderen in bruisend water. PepsiCo verwacht door deze techniek tot in 2025 67 miljoen plastic flessen minder te hoeven gebruiken, omdat bruisend water niet meer in een aparte fles verkocht hoeft te worden.

De doelstelling van het bedrijf is met recht ambitieus te noemen, zo is te lezen op www.duurzaambedrijfsleven.nl. Als basisniveau voor de verandering wordt 2018 aangehouden. Toen werd 2,2 miljoen ton aan nieuwe plastics gebruikt.

“We stellen bewust ambitieuze doelen, zodat we betekenisvolle stappen kunnen zetten”, zegt Simon Lowden, president van PepsiCo Global Foods. “PepsiCo is al één van de grootste kopers van gerecycled plastic en als er meer beschikbaar was, zouden we het kopen. Als we het op meer plaatsen konden gebruiken, zouden we dat doen.”

In 2025 wil PepsiCo alle verpakkingen recyclebaar, composteerbaar of biologisch afbreekbaar maken. Een kwart van het plastic dat gebruikt wordt, moet gerecycled plastic zijn. Daarnaast wordt in de Verenigde Staten vanaf 2020 de verpakking vervangen. Bij sommige merken worden plastic flessen vervangen door aluminium blikjes. Ook moet de hoeveelheid plastic dat gerecycled wordt, verder omhoog.

In Europa werd de ambitie voor het toepassen van gerecycled materiaal in 2017 al flink opgeschroefd. Toen werd gesteld dat alle verpakkingen die in de Europese Unie verkocht worden, voor vijftig procent uit gerecycled plastic moeten bestaan. Voor het sinaasappelsap van Tropicana is die doelstelling inmiddels verhoogd naar verpakkingen van honderd procent gerecycled plastic.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven