Algemeen

Donderdag 29 november 2018 was de officiële opening van de eerste productielocatie van PeelPioneers, op de locatie van Renewi in Son. De bouw van een innovatieve verwerkingslijn voor citrusschillen is op die dag afgerond, en wordt direct in bedrijf genomen door de ‘duurzame schillenboer van de 21e eeuw’: PeelPioneers. Dit bedrijf begon in 2017 als start-up met het idee citrusschillen te verwerken tot secundaire grondstoffen. Het bedrijf is intussen doorgegroeid tot scale-up, en heeft begin 2018 een investering van ruim een miljoen euro opgehaald. Dit geld is gebruikt voor de bouw van de verwerkingslijn.

PeelPioneers is het eerste bedrijf in de wereld dat de bestanddelen van citrusschillen tot secundaire grondstoffen verwerkt, en zo voor een structurele, 100% circulaire oplossing zorgt voor de stroom citrusschillen die overblijft na het maken van vers sap. In Nederland alleen al blijven ieder jaar 250 miljoen kilo citrusschillen over. Dit zijn vooral sinaasappelschillen. PeelPioneers verwacht met de verwerkingslijn dagelijks 40.000 kilo citrusschillen te verwerken tot etherische oliën en citruspulp, die onder andere worden gebruikt als ingrediënt voor reinigingsmiddelen en als hoogwaardige bijvoeding voor vee. Het bedrijf wil de schillen uiteindelijk voor 100% recyclen, door alle nuttige bestanddelen uit de schillen te halen en te verwerken tot waardevolle grondstoffen, zoals cellulose en pectine.

Waste-to-productbedrijf Renewi heeft zich als partner aan PeelPioneers verbonden. Renewi verzorgt de logistieke kant van de 100% circulaire oplossing: de inzameling bij de klant en het transport naar de productielocatie in Son. Retailer Jumbo is het eerste bedrijf dat overgebleven citrusschillen door Renewi laat aanleveren bij PeelPioneers. Dit gebeurt vanuit 140 Jumbofilialen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven