Algemeen

Een rechtbank in Parijs heeft in kort geding de opschorting bevolen van de overname van bijna het volledige belang van energiebedrijf Engie in de Franse afval- en waterzuiveringsreus Suez door de eveneens Franse concurrent Veolia.

Dat besliste de rechtbank, omdat de personeelsvertegenwoordiging van Suez en dochter Suez Eeau France, die aan de basis ligt van de gerechtelijke procedure, niet is ‘geïnformeerd en geraadpleegd’ in verband met de deal. Engie en Veolia laten in een reactie weten beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de rechtbank.

Veolia bereikte eerder een akkoord om 29,9 procent van de aandelen van concurrent Suez over te kopen van Engie voor 3,4 miljard euro. Dit gebeurde tegen de wil in van de Franse staat, die 22 procent van Engie bezit. Suez zelf had het in een reactie over een overname ‘op een vijandige manier en in ongeziene en onregelmatige omstandigheden’.

Inmiddels zijn de aandelen van Engie overgedragen aan Veolia, dat ook de afgesproken som al heeft overgemaakt aan het energiebedrijf. Eind augustus raakte bekend dat Veolia aasde op het belang van Engie in Suez, om daarna een publiek bod uit te brengen op de rest van de aandelen.

Het bedrijf wil door Suez in te lijven uitgroeien tot een wereldspeler. In een reactie laat een woordvoerder van Engie weten dat het bedrijf beroep aantekent tegen de beslissing van de rechtbank. Ook Veolia doet dat. Het bedrijf zegt dat de beslissing van de rechtbank ‘geen juridische basis’ heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven