Ga naar hoofdinhoud

Papiertekort groot probleem voor boekensector

De boekensector heeft last van een tekort aan papier. Door de coronapandemie is wereldwijd de thuisbezorgeconomie geëxplodeerd en is er een enorme vraag naar kartonnen dozen voor pakketjes van webwinkels en naar pizzadozen. Papierpulp is daardoor niet aan te slepen. Maar dat is ook nodig voor boeken en die sector lijkt een beetje het slachtoffer te worden van de huidige papierschaarste.

“We moeten achter aansluiten, heb ik de indruk”, zegt Robert Jan de Rooij tegen de NOS. Hij is directeur en eigenaar van Wilco, een van de grootste drukkerijen van Nederland. Volgens De Rooij zijn er in Europa zelfs fabrieken voor boekpapier, die worden omgebouwd naar fabrieken voor kartonnen dozen. “Blijkbaar wordt in die sector veel meer geld verdiend.”

Gevolg is dat Wilco enorm lang moet wachten als het papier bestelt: “De hele papiermarkt is compleet uit balans”, oordeelt Van Rooij. “Als we papier in huis willen hebben, duurt zo’n bestelling normaal gesproken een paar weken. Nu moeten we vier maanden wachten. Dus ja, uitgevers moeten soms ook wachten op hun boeken.” Papierpulp maakt dus een steeds grotere kans om een doos te worden, in plaats van een boek. In Azië groeit ook de markt voor wc-papier enorm; die lijkt daarmee belangrijker dan de boekenmarkt.

De schaarste van papier, maar ook bijvoorbeeld van lijm en drukplaten, leidt tot hogere kosten. Worden die uiteindelijk doorberekend aan de consument? Martijn David, algemeen secretaris van de Groep Algemene Uitgevers, noemt zo’n eventuele prijsverhoging niet dramatisch. “Dat is dubbeltjes-werk. Het drukken bepaalt maar voor een klein deel de prijs van een boek. Grootste probleem is op dit moment echt een herdruk: is daar wel genoeg papier voor beschikbaar?”