Ga naar hoofdinhoud

Papier en karton vaker te recyclen dan gedacht

Verpakkingsmateriaal uit papier en karton is duurzamer dan gedacht. Werd eerder nog gesteld dat het materiaal zo’n vier tot zeven keer gerecycled kan worden, nieuw onderzoek toont aan dat dit minstens 25 keer kan zonder grote verliezen in kwaliteit.

De nieuwe onafhankelijke studie naar de recyclebaarheid van papier en karton werd gedaan door de Technische Universiteit van Graz (Oostenrijk). Tijdens de studie recycleden de onderzoekers meerdere keren vouwkarton. Elke recycleronde werd het effect van de recycling op de kwaliteit van het materiaal gemeten. Na 25 keer werd er niet tot nauwelijks vermindering van de kwaliteit gezien. Daarmee is het materiaal duurzamer dan eerder werd gedacht.

Hoogste recyclingpercentage

Papier en karton hebben het hoogste recyclingpercentage van alle verpakkingsmaterialen volgens de cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek.  In 2019 werd 85 procent van het papier en karton gerecycled. Gevolgd door metaal (81%), glas (76%) en plastic (40%). In de productie van papier is iets meer dan de helft gemaakt van gerecycled materiaal.

Bron: Procarton/Technische Universität Graz