Algemeen

De circulaire economie staat hoog op de agenda bij de overheid en het bedrijfsleven. Het is echter een enorme uitdaging voor ondernemingen om hun afvalstromen te hergebruiken of recyclen. Het inzetten van pool pallets helpt bedrijven en hele ketens op weg.

Bij pallets wordt vaak alleen aan het vervoer van producten gedacht en niet aan de duurzame impact die ermee gemaakt kan worden. Door te kiezen voor pallet pooling, waarbij de pallets na transport weer ingezameld en hergebruikt worden, kunnen bedrijven milieuwinst en kostenbesparingen realiseren.

De houten pallet is om verschillende redenen duurzaam. Zo is hout een hernieuwbare grondstof. Daarbij is hout bijna CO2-neutraal, omdat bomen tijdens hun leven koolstofdioxide absorberen. De keurmerken FSC en PEFC garanderen dat de bossen, waar het hout vandaan komt, ook duurzaam beheerd worden. Houten pallets passen goed binnen de circulaire economie. De houtkrullen die bij de productie overblijven, doen bijvoorbeeld dienst als stalbedding en het overige resthout wordt als energiebron voor droogovens ingezet.

In tegenstelling tot plastic pallets, zijn houten pallets gemakkelijk te repareren als ze stuk zijn, waardoor de levensduur kan oplopen tot wel tien jaar. Daarna wordt het hout vermalen en gerecycled tot bijvoorbeeld spaanplaten, of gebruikt als houtsnippers in stallen. Voor andere materialen, zoals plastic, is die recycling vaak nog een uitdaging.

Pallet pooling stimuleert hergebruik en recycling van materialen. In dit systeem blijft de pallet provider eigenaar van de pallets. Door de pallets na gebruik in te zamelen, te repareren en opnieuw te gebruiken, zorgt de provider voor een zo lang mogelijke levensduur. Daarmee past een poolingsysteem goed in de circulaire economie.

Op het gebied van transport kan een pallet poolingsysteem de CO2-uitstoot van een bedrijf verlagen. De pool provider garandeert optimale beschikbaarheid van pallets en vermijdt zo inefficiënte inzet van transport. In plaats van de pallets te leveren uit een centraal depot, kunnen zij ook direct vanaf de eindgebruiker naar een volgende eindgebruiker worden gebracht. Door vrachten zo efficiënt mogelijk in te delen, worden deelvrachten vermeden, zodat het aantal transportkilometers van lege pallets zo laag mogelijk is.

Naast het besparen van transportbewegingen zorgt het poolingsysteem ook voor kostenbesparing voor de gebruiker. Met de pool provider als eigenaar hoeven gebruikers geen kosten meer te maken voor de aanschaf van pallets. De provider is verantwoordelijk voor reparaties en transport van de pallets en de bijbehorende administratie, zodat de gebruiker zijn tijd en geld volledig kan inzetten voor de core business.

Info: www.logistiek.nl/ketensamenwerking/nieuws/

1 reactie op “Pallet pooling stimuleert hergebruik en recycling van materialen

  1. Elian Stienen schreef:

    Een stap in de goede richting maar ik vind het initiatief van CocoPallet nog mooier. Pallets gemaakt van restafval van kokosnoten. Waarom perfect gezonde bomen kappen als je ook natuurlijk restafval kunt gebruiken om hetzelfde te realiseren?

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven