Algemeen

De onderhandelingen tussen de gemeente Doetinchem en terreineigenaar Reinoud Arts voor het plaatsen van lekvrije silo’s op het terrein van het failliete Rutgers Milieu in Doetinchem zijn stopgezet. Arts wilde dat zijn privéaansprakelijkheid kwam te vervallen, maar daarmee ging de gemeente niet akkoord.

“Ik was bereid om mee te betalen aan het plaatsen van lekvrije silo’s”, zegt Arts tegen REGIO8, mediapartner van Omroep Gelderland. “Een voorwaarde dat mijn privéaansprakelijkheid er af zou gaan, was niet bespreekbaar voor de gemeente.” Nu de stekker uit de onderhandeling is gehaald, geeft Arts de gemeente geen toestemming om lekvrije silo’s op het terrein te plaatsen. Daarmee kunnen de 1.300 vaten, met daarin giftig blusschuim, voorlopig niet worden overgepompt.

De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten het te betreuren dat een snelle oplossing van de huidige situatie op deze manier wordt bemoeilijkt. ‘Een onwenselijke situatie’, wat de gemeente betreft. Verder laat zij weten dat zij zich heeft ingespannen om te komen tot goede afspraken over zowel de korte als de lange termijn oplossing. ‘Het overpompen van de vloeistof loopt hierdoor zelfs vertraging op. Wij beraden ons nu op de noodzakelijke vervolgstappen.’

De gemeente wilde de inhoud van de vaten tijdelijk opslaan in lekvrije silo’s, omdat er meerdere vaten op het terrein lekkages vertonen. De kosten voor het overpompen van de vaten zou volgens de gemeente rond de 300.000 euro liggen. Daarna wordt naar een lange termijn oplossing gezocht.

De gemeenteraad had donderdagavond, tijdens de raadsvergadering waarin twee moties over de gifvaten aan de orde kwamen, weinig edelijden met Arts. Een meerderheid van de raad staat achter de ingeslagen juridische weg van het college. “Als Arts een ton wil meebetalen aan het geheel, dan komen de rest van de kosten alsnog bij de inwoners van Doetinchem terecht”, aldus Marius Weijers van de VVD.

Het geschil tussen de terreineigenaar en de gemeente moet nu juridisch worden uitgevochten. “Het lijkt er op dat de gemeenschap met de kosten wordt opgezadeld”, zegt Arts. “Nu ga ik het juridische gevecht aan, totdat alle verantwoordelijken die fouten hebben gemaakt, worden aangesproken.”

Arts wijst daarin in de richting van de Omgevingsdienst Achterhoek, die al vanaf 2012 controles uitoefende op het terrein, maar pas in 2019 begon met handhaven. De gemeente gaf onlangs aan via een onafhankelijk onderzoek er achter te willen komen hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan.

De gemeente heeft nog wel toestemming gekregen van Arts om een noodcontainer te plaatsen, waarin het overtollige regenwater op het terrein kan worden overgepompt. “De twee containers die de gemeente er een tijd geleden heeft neergezet zijn vol”, zegt Arts.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven